Analizam cazul unei firme cu angajati delegati intr-o tara non-UE. Vom vedea ce loc de munca se va trece in contractul de munca in cazul in care salariatii sunt in delegatie inca de la angajare, precum si in ce mod se ponteaza si se platesc in situatia in care, de exemplu, intre 01 ale lunii si 20...
Situatiile in care angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului sunt expres prevazute de lege, in dispozitiile art. 61 din Codul muncii, republicat, repsectiv:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile...
Anterior incheierii contractului individual de munca, salariatul va trebui sa puna la dispozitia angajatorului o serie de acte. Potrivit art. 8 din HG 500/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 372 din 27 mai 2011, angajatorul are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre...
Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unui angajat care in cursul unei luni calendaristice beneficiaza de doua concedii medicale care in total cumuleaza 23 zile calendaristice fara intrerupere.
Primul concediu medical are 14 zile, fiind initial si are cod diagnostic 01. Al doilea concediu...
Vom afla prin randurile de mai jos care sunt diferentele pe care trebuie sa le aiba in vedere angajatorul la acordarea concediului de maternitate sau a concediului de ingrijire copil.
Pentru o exemplificare concreta a aspectelor pe care dorim sa le evidentiem, vom raspunde intrebarilor de mai...
Tichetele de masa in format electronic sunt bonuri de valoare pe suport electronic si sunt destinate exclusiv acordarii alocatiei individuale de hrana a a salariatilor.
Momentan, tichetele de masa pot fi distribuite doar pe suport hartie, insa potrivit noilor dispozitii angajatorii vor putea...
Concediul de odihna al salariatilor cu CIM cu timp partial nu se mai calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat, adica in functie de norma de munca, salariatii avand dreptul, indiferent de norma de lucru, la un concediu de odihna anual de minimum 20 de zile lucratoare in baza art. 145 alin....
Potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu crestere copil in...
Perioada de concediu medical nu afecteaza durata concediului de odihna, salariatul beneficiand de acelasi numar de zile de concediu de odihna de care ar fi beneficiat daca ar fi lucrat in perioada cat a fost in concediu medical.
Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, 1 ianuarie 2007, pe langa...
Vom afla prin randurile de mai jo cum procedam privind amortizarea unui mijloc fix cu mentiunea ca valoarea lunara este de 4.000 ron/luna.
Dat fiind faptul ca acest mijloc fix este utilizat strict pentru transportul de marfa, vom stabili daca este deductibila fiscal suma de 1500 ron/luna sau...
Potrivit art. 16 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului inceteaza in ziua urmatoare celei in care:
a) copilul a implinit varsta de un an sau, dupa caz, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu...
Analizam mai jos cazul unei societati in lichidare judiciara, in faza finala de dizolvare. Angajatorul are insa contracte de munca suspendate pentru salariati aflati in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de...
La finele saptamanii trecute, in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) erau inregistrate 12.076 locuri de munca.
Cele mai multe posturi se regaseau in judetele: Bucuresti - 2208, Cluj - 1179, Iasi - 587, Arges - 564 si Ilfov - 523. La polul opus, se aflau...
Inainte de inceperea oricarei activitati, angajatorul are obligatia de a obtine autorizatia de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca. Asumarea acestei responsabilitati se face pentru activitatile care se desfasoara la sediul social, la sediile secundare sau in afara...
Vom stabili mai jos in ce masura se poate introduce in contractul individual de munca conditia de desfacere a contractului in cazul nerealizarii target-ului unui salariat, fara a mai fi obligatorie evaluarea.
Situatiile in care angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de...
Analizam astazi cazul unei angajate care se afla in preaviz (concediere individuala). De la 29.10.2013, aceasta nu s-a mai prezentat la locul de munca fiind pontata absent nemotivat.
Angajata solicita o adeverinta pentru medicul de familie datata cu data de 29.10.2013, cel mai probabil pentru...
Contractul individual de munca al salariatului pensionabil inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare (art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat).
Asadar, contractul individual de munca...
Analizam cazul unui salariat care solicita sa efectueze un curs de perfectionare care se desfasoara in afara programului de lucru (sambata si duminica), doua zile pe saptamana timp de un an, platit de unitate.
Vom stabili in ce masura se poate solicita aprobare pentru zilele in care angajatul a...
Analizam situatia in care o subunitate a angajatorului se desfiinteaza fiind nerentabila si se impune schimbarea locului de munca al salariatilor din subunitatea respectiva si repartizarea acestora in alte subunitati pe posturi vacante.
Vom stabili care va fi temeiul legal privind modificarea...
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 661/29.10.2013, a fost publicata Legea nr. 832/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, ale carei modificari le prezentam in articolul de mai...