In cazul contractelor de mandat/management ale reprezentantilor legali este obligatoriu efectuarea examenului medical de medicina muncii precum si instructajele din domeniul SSM?
Raspunsul consultantului:
Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca are ca scop instituirea de masuri...
Vom stabili mai jos care e procedura pe care va trebui sa o urmeze angajatorul pentru transferul unui angajat (personal contractual) de la o firma privata catre o institutie publica.
Solutia consultantului:
In prezent institutia transferului este reglementata doar in domeniul functiei...
Avand in vedere ca in anul 2011 s-a intocmit Regulamentul procesului de evaluare in care au fost mentionate obiectivele specifice din fisa postului si criteriile de evaluare a performantelor, iar evaluarea s-a desfasurat in anul 2012, vom stabili daca in anul 2013 evaluarea se poate desfasura in...
Premierul Victor Ponta a anuntat, in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, ca ziua de 16 august va fi zi libera pentru bugetari dupa sarbatoarea legala din 15 august, Adormirea Maicii Domnului.
Prin Codul muncii se stabileste ca angajatorul este acorde un spor la salariu de pana la 100% pentru...
Vom stabili mai jos ce obligatii are o societate care acorda salariatilor tichete de masa si daca aceasta trebuie sa intocmeasca un centralizator care sa fie ulterior semnat de catre salariati.
Solutia consultantului:
Tichetele de masa sunt reglementate de Legea 142/2998 si Normele...
Vom analiza situatia in care in iunie 2013 salariatii au primit 23 bonuri de masa, in loc de 19 pentru ca asa a emis furnizorul de bonuri (din greseala). In luna iulie, pentru a regla situatia, societatea a comandat 19 bonuri in loc de 23.
Vom vedea astfel cum procedam cand completam...
Protectia muncii constituie un ansamblu de activitati institutionalizate avand ca scop asigurarea celor mai bune conditii in desfasurarea procesului de munca, apararea vietii, integritatii corporale si sanatatii salariatilor si a altor persoane participante la procesul de munca.
Normele de...
Potrivit legislatiei actuale, ziua de 15 august este prevazuta ca zi libera acordata salariatilor.
Pentru anul 2013, Codul muncii prevede 12 sarbatori legale ca zile libere:
- 1 si 2 ianuarie 2013;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai 2013;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea...
Analizam mai jos cazul unui salariat care este in concediu medical incepand cu 01.02.2013, urmand sa revina la serviciu cu 01.09.2013 si avand cod indemnizatie 12, iar cod diagnostic 014 (tuberculoza aparatului respirator).
Vom stabili daca se incadreaza la exceptiile art.13, alin3 lit.a) din...
Angajatorul are obligatia legala ca, inainte de inceperea oricarei activitati, sa obtina autorizatia de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca. Asumarea acestei responsabilitati se face pentru activitatile care se desfasoara la sediul social, la sediile secundare sau...
Pentru persoanele aflate in intreprindere si/sau unitate cu permisiunea angajatorului, acesta are obligatia de a asigura instruirea lucratorilor.
Exceptie fac alti participanti la procesul de munca, si anume :
- persoanele aflate in perioada de verificare prealabila a aptitudinilor...
Anlizam mai jos cazul unui pensionar care indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta in termen de 5 ani de la angajare.
Vom stabili daca angajatorul trebuie sa ii intocmeasca doar contract individual de munca pe durata determinata sau daca e posibila intocmirea acestuia si pe...
Vom stabili mai jos in ce masura pe cererea de demisie adminstratorul firmei trebuie sa specifice informatii precum numarul cererii de demisie sau data inregistrarii demisiei.
Solutia consultantului:
Demisia este actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa,...
Vom analiza mai jos in ce masura, in cazul tichetelor de vacanta, se vor retine toate contributiile atat la angajator, cat si la angajat, precum si impozitul pe venituri din salarii si daca sunt acestea considerate avantaje in natura.
Solutia consultantului:
In ceea ce priveste impozitul pe...
Va prezentam categoriile de pensionari care pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie. Mentionam, totodata, ca aceste categorii de pensionari sunt prevazute la art. 118 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile...
Analizam cazul unei societati care doreste sa angajeze anul acesta un economist.
Vom vedea daca se va mai tine cont de coeficientii de ierarhizare (ex: 800 salariul minim * coeficient 2) sau daca societatea poate angaja economist cu salariul de 800 lei/luna. De asemenea, vom stabili daca, in...
Supunem atentiei dvs. cazul unui salariat care urmeaza sa se pensioneze pe caz de boala. Salariatul a primit decizia medicala privind pierderea totala a capacitatii de munca de la casa de pensii cu data de 26.07.2013 si doreste incetarea contractului incepand cu data de 01.08.2013.
Nefiind...
Va oferim mai jos un model de fisa postului pentru Inspector de Specialitate Protectia Muncii.
Fisa postului pentru Inspector de Specialitate Protectia Muncii (model)
I. Identificarea postului
1. Numele si prenumele titularului: ................
2. Denumirea postului: Inspector de...
Un salariat prezinta un concediu medical eliberat de CAS in baza documentelor medicale eliberate de un spital din strainatate unde a suferit o interventie chirurgicala de urgenta cu diagnostic ulcer duodenal perforat, care nu cuprinde codul de urgenta medico-chirurgicala.
Medicul care a...
Potrivit art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Totodata, in conformitate cu art. 34 alin. (5) din Codul muncii la solicitarea salariatului sau a unui fost...