Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diferentele dintre concediul de maternitate si concediul pentru crestere copil



Vom afla prin randurile de mai jos care sunt diferentele pe care trebuie sa le aiba in vedere angajatorul la acordarea concediului de maternitate sau a concediului de ingrijire copil.

Pentru o exemplificare concreta a aspectelor pe care dorim sa le evidentiem, vom raspunde intrebarilor de mai jos:

1. Daca salariata cu contract de munca se afla in concediu de maternitate si naste in timpul unei astfel de luni, se schimba ceva in calculul indemnizatiei pentru acea luna?

2. Ce obligatii are salariata fata de firma platitoare in aceasta perioada?

3. Ce obligatii are angajatorul fata de salariata in cauza?

Concediul de maternitate este reglementat de OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare si de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.

Potrivit dispozitiilor art. 23 alin. (1) din OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratele au dreptul la concedii prenatal si postnatal, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

Astfel, pentru perioada in care salariata beneficiaza de concedii pentru sarcina si lauzie (prenatal si postnatal) benefiziaza de indemnizatie de maternitate.

Prin urmare, concediul prenatal si postnatal este concediu de maternitate ce are o durata de 126 de zile.

Conform art. 24 alin. (1) din acelasi act normativ, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului postnatal sa fie de 42 de zile calendaristice (art. 24 alin. 2 din OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare).

Concediul pentru lauzie (dupa nastere) este obligatoriu pe o perioada de cel putin 42 de zile calendaristice.

Prevederile OUG 96/2003 il obliga pe angajator sa nu permita revenirea la locul de munca a femeii care a nascut mai devreme de 42 de zile dupa nasterea copilului. De aceea, medicul care a asistat la nastere sau medicul de familie va acorda cel putin 42 de zile de concediu de lauzie. Astfel, salariata este obligata la efectuarea unui concediu de maternitate de minimum 42 de zile calendaristice dupa data nasterii copilului.

Prin urmare, concediul de maternitate are un numar de 126 de zile compus din concediul pentru sarcina ce se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, si concediul pentru lauzie ce se acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Aceste concedii se pot compensa intre ele astfel incat sa ramana un minimum de 42 de zile de concediu pentru lauzie.

In speta salariata va efectua concediu de maternitate pana la epuizarea celor 126 de zile si numai dupa aceea va intra in concediu crestere copil.

1. Nasterea copilului nu modifica cuantumul indemnizatiei de maternitate pentru luna in care a avut loc nasterea, concediul de maternitate curge pana la epuizarea celor 126 de zile.

2. Sa prezinte certificat medical lunar pana la epuizarea concediului de maternitate.

3. Sa achite indemnizatia de maternitate odata cu plata drepturilor salariale.

Dupa epuizarea celor 126 de zile de concediu de maternitate salariata va depune cererea pentru concediu crestere copil impreuna cu copie de pe certificatul de nastere si/sau livretul de familie.

Concediul de maternitate se acorda in temeiul certificatului medical eliberat de medicul de familie.

Tags: concediu crestere copilconcediu de maternitateOUG 158/2005indemnizatie de maternitateprenatalpostnatal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Diferentele dintre concediul de maternitate si concediul pentru crestere copil
Rating:
Nota: 4.53 din 18 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"