Iata noile conditii pe care mediatorii trebuie sa le indeplineasca, conform Regulamentului de organizare si functionare a Consilului de mediere:
1. Mediatorii trebuie sa aiba cazier juridic in care sa nu existe mentiuni referitoare la infractiuni care i-ar putea face incompatibili cu meseria de...
Vom afla prin randurile de mai jos care este reglementarea fiscala pentru primirea de catre angajati a unor tablete oferite cu titlu gratuit de compania-mama din Turcia. Tabletele sunt cu titlu gratuit, fara taxe vamale, si vor fi distribuite angajatilor cu ocazia sarbatorilor de Craciun.
Vom...
Potrivit art. 8 din Legea 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, cu completarile ulterioare, poate fi consilier juridic persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor...
Vom afla prin randurile de mai jos ce impozite se retin in cazul platii clauzei de neconcurenta si cum se declara aceste impozite in Declaratia 112 si cine trebuie sa le plateasca.
Raspunsul consultantului:
Clauza de neconcurenta este reglementata de art. 21 - 24 din Codul...
Analizam astazi cazul unei societati care are datorii si creante la o alta societate care a fost radiata de la Registrul Comertului.
Vom afla cum vor fi scoase din evidenta contabila aceste sume avand numai certificatul constatator de la Registrul Comertului si tinand cont de faptul ca acea...
Analizam cazul unei firme care a constituit un provizion pentru riscuri si cheltuieli ca urmare a emiterii unei sentinte definitive si executorie intr-un litigiu al societatii cu cativa fosti salariati.
Initial a considerat cheltuiala cu provizionul nedeductibila din punct de vedere fiscal. La...
Potrivit Legii nr. 202/ 2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, “angajatorii sunt obligati sa asigure egalitatea de sanse si tratament intre angajati, femei si barbati, in cadrul relatiilor de munca de orice fel, inclusiv prin introducerea de dispozitii pentru interzicerea...
Va informam ca Ministerul Economiei a publicat un proiect de lege privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii care se va afla in dezbatere publica pana la data de 25 noiembrie.
La data de 31 august 2013, 99,72% din totalul firmelor inregistrate in Romania, la...
Vom afla prin randurile de mai jos ce nu se poate cuprinde in Regulamentul Intern.
- Nu pot fi cuprinse alte sanctiuni disciplinare decat cele prevazute in art. 248 din Codul muncii, respectiv in Statutul profesional aplicabil.
Exemplu
Nu se poate prevedea posibilitatea retrogradarii...
Clasificarea Ocupatiilor din Romania se modifica pentru a doua oara in acest an, fiind adaugate noi ocupatii si radiate unele functii.
Concret, au fost adaugate 44 de ocupatii, printre care se regasesc si urmatoarele: asistent analist de informatii, asistent de medicina dentara, asistent...
In cazul in care membrii unei intreprinderi individuale nu sunt asigurati in sistemul public de pensii in calitate de salariati, pensionari, etc. au obligtia de a se asigura individual.
Potrivit art. 296^23 alin. (4) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau...
Vom afla mai jos daca directorii generali care au incheiate contracte de mandat conform Legii 31/1990 le sunt aplicabile prevederile art.17 alin. (1) din Legea nr. 329/2009, cu modificarile ulterioare.
Raspunsul consultantului:
Conform prevederilor alin. (1) al art. 17 din Legea 329/2009, cu...
Analizam prin randurile de mai jos cazul a doua pesoane fizice autorizate ca mediatori (in baza autorizatiei emise de Consiliul de Mediere), care au infiintat un birou de mediatori asociati.
Vom afla ce declaratii si ce documente trebuie sa completeze pentru inregistrarea fiscala si cine se...
Supunem atentie dvs. cazul unor salariati care au castigat in instanta anumite drepturi salariale neacordate in perioada 2009-2011.
In perioada respectiva, cativa din acesti angajati aveau si retineri de natura pensiilor alimentare care se calculau in functie de cuantumul salariului obtinut....
Conform prevederilor Codului civil, o persoana poate dispune cu titlu gratuit de bunurile sale, in tot sau in parte, in favoarea unei alte persoane. Aceasta operatiune se realizeaza prin donatie sau prin legat cuprins in testament.
Donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea...
Analizam astazi cazul unei societati comerciale cu obiect principal de activitate consultanta pentru afaceri si management.
In 2013 se incadreaza la platitor de impozit pe veniturile microintreprinderii. Incepand cu luna octombrie a aceluiasi an urmeaza sa incheie un contract pentru activitatea...
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele lui de catre mama, chiar daca este minora, sau de catre reprezentantul lui legal.
Poate fi pornita si de mostenitorii copilului precum si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.
Cu privire...
Analizam prin randurile de mai jos cazul unei societati care a angajat acum cativa ani 4 salariati fara permis de conducere, desi in fisa fostului era mentionat ca salariatii sa posede permis de conducere (functia: Manipulant si Vanzatori la domiciliul clientului pe baza de comanda).
Vom afla...
De 1 octombrie 2013 vor intra in vigoare dispozitiile art.12 si 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, astfel cum au fost modificate prin Legea nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de...
O societate din Romania doreste sa angajeze un pensionar francez. Vom stabili care este procedura de angajare in cazul unui pensionar francez si care sunt contributiile pe care le datoreaza societatea.
In plus, vom afla daca exista posibilitatea de a fi scutit de CAS (angajat) pe baza...