Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nulitatatea contractului individual de munca. Studiu de caz



Analizam prin randurile de mai jos cazul unei societati care a angajat acum cativa ani 4 salariati fara permis de conducere, desi in fisa fostului era mentionat ca salariatii sa posede permis de conducere (functia: Manipulant si Vanzatori la domiciliul clientului pe baza de comanda).

Vom afla daca se pot inceta contractele de munca ale salariatilor mai sus mentionati prin art. 57 (1) din Codul Muncii, respectiv nulitate contract, desi angajarea lor s-a facut acum 2-3 ani. Mentionam ca salariatilor nu li s-a cerut o declaratie in care se angajau sa prezinte permis de conducere intr-un termen anume de la angajare.

Raspunsul consultantului:

Art. 57 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia. Potrivit alin. (3) al aceluiasi articol nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.

Asadar, legiuitorul nu a prevazut in mod expres si limitativ cazurile care conduc la nulitatatea contractului individual de munca, multumindu-se sa mentioneze in cuprinsul art. 57 alin. (1) din Codul muncii, republicat, ca nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.

Astfel, nulitatea va fi atrasa de incheierea contractului individual de munca cu incalcarea la momentul incheierii contractului a uneia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a acestuia. Exemple de cauze care atrag nulitatea contractului de munca, pot fi:
- incheierea contractului individual de munca cu o persoana sub varsta minima de angajare;
- incheierea contractului individual de munca cu o persoana in varsta de 15 ani fara acordul parintilor sau al reprezentantilor legali;
- nerespectarea obligatiei de angajare in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci dupa cum prevede art. 27 din Codul muncii, republicat;
- angajarea cu nerespectarea conditiilor de studii necesare prestarii respectivei activitati.

In speta mentionata de dvs. este vorba despre atributiile postului, care sunt cuprinse in fisa postului, anexa la contractul individual de munca, insa potrivit prevederilor art. 29 din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea. Aceasta din urma obligatie revine potrivit prevederilor legale angajatorului.

In situatia in care, pentru exercitarea functiilor mentionate de dvs. sunt necesare, potrivit prevederilor legale, indeplinirea anumitor conditii, apreciem ca poate interveni nulitatea contractului reglementata de Codul muncii, republicat.

Totusi, intrucat aceasta responsabilitate a verificarii aptitudinilor salariatului revine in integralitate angajatorului, apreciem ca in situatia mentionata de dvs. acesta ar trebui sa acorde salariatilor in cauza o perioada suficienta de timp care sa le permita acestora sa obtina permisul de conducere necesar desfasurarii activitatii.

De asemenea, conform prevederilor art. 17 alin. (3) lit. d) din Codul muncii, republicat, fisa postului, cu specificarea atributiilor postului, este anexa la contract, deci face parte integranta din acesta, fiind in mod obligatoriu semnata de salariat.

Asadar, la momentul semnarii contractului individual de munca, persoana in cauza nu a recunoscut in fata angajatorului faptul ca nu indeplineste toate cerintele necesare indeplinirii atributiilor postului, chiar daca angajatorul nu i-a solicitat in mod expres completarea unei declaratii pe propria raspundere cu privire la corectitudinea si veridicitatea documentelor depuse la dosar.

In acest caz, apreciem ca poate interveni nulitatea relativa, care poate fi acoperita insa, ulterior prin obtinerea si prezentarea permisului de conducere. Totodata, precizam ca activitatea salariatilor in cauza, respectiv a indeplinirii atributiilor de serviciu, ar fi trebuit evaluata anual, situatie in care, in lipsa unor prevederi legale exprese, apreciem ca nulitatea relativa a fost acoperita prin indeplinirea atributiilor de serviciu si evaluarea realizata de angajator.

Asadar, in speta mentionata de dvs. exista in egala masura si culpa angajatorului si culpa salariatului, la incheierea contractului individual de munca, caz in care apreciem ca se impune solutionarea pe cale amiabila a problemelor aparute. Propunem aceasta solutie si in considerarea prevederilor art. 57 alin. (6) din Codul muncii, republicat, conform caruia „constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor”.

In situatia in care partile nu cad de acord asupra acestui aspect, nulitatea poate fi constatata doar printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

Asadar, in cazul existentei acordului partilor, poate opera incetarea contractului individual de munca in baza art. 56 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, republicat, iar constatarea cazului de incetare de drept a acestuia se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

In situatia in care partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca (art.57 alin. (7) din Codul muncii, republicat).

In conformitate cu prevederile art. 268 din Codul muncii, republicat, se poate solicita instantei judecatoresti constatarea nulitatii unui contract individual de munca pe toata durata contractului, iar instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze aceasta cerere, potrivit art. 269 din Codul muncii si a Codului de Procedura Civila, este Tribunalul in circumscriptia caruia angajatorul are sediul social.

In concluzie, constatarea nulitatii contractului individual de munca prin acordul partilor se poate face printr-un inscris semnat atat de catre angajator, cat si de catre salariat in care este consemnata cauza de nulitate si data incetarii contractului individual de munca.

In cazul in care salariatul nu este de acord cu constatarea acestei cauze de nulitate prin acordul partilor atunci angajatorul se adreseaza Tribunalului in raza caruia are sediul social, cu o cerere prin care solicita constatarea nulitatii contractului individual de munca.

Tags: jurisprudentacodul muciinulitate contractfisa postuluicodul de procedura civila


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Nulitatatea contractului individual de munca. Studiu de caz
Rating:
Nota: 2.8 din 5 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"