Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O greseala majora pe care o fac mai toti angajatorii!




Este o greseala care la prima vedere nici nu pare a fi o greseala (de aceea si este atat de frecventa) si ale carei efecte urate nu se vad imediat, ci poate chiar peste 1-2 ani. Greseala consta in acordarea de prime de merit, diplome de excelenta, premii si alte mijloace de stimulare   in mod nediferentiat tuturor salariatilor.

De ce este o greseala? Foarte simplu: daca ulterior angajatorul nu mai este satisfacut de munca unui salariat si ii desface contractul de munca, pe motiv de necorespundere profesionala, salariatul va putea obtine imediat in instanta anularea concedierii, aducand ca argumente tocmai recompensele si recunoasterile pe care le-a primit de-al lungul activitatii sale in firma.

Consilier Codul Muncii va ofera solutii
pentru toate problemele dvs. de legislatia muncii!

Da, s-ar putea ca angajatorul, atunci cand a acordat tuturor salariatilor prime de merit, sa fi avut in vedere o justificare umanitara sau sociala, nu una legata de performantele la locul de munca. Sau, daca in timp a acordat calificativul “Angajatul lunii” tuturor, prin rotatie, e posibil sa fi vrut sa nu demoralizeze pe nimeni. Dar nu conteaza cum a gandit. Conteaza doar ca aceste masuri, altminteri generoase, se pot intoarce la un moment dat, asa cum am vazut, impotriva sa.

Solutia consta in intocmirea unui   dosar al calitatii muncii fiecarui angajat, consemnand periodic aspecte legate de rezultatele muncii lui. E o masura utila nu numai pentru radiografierea performantelor salariatului, ci si pentru stabilirea unui plan de formare profesionala individualizata. In plus, un angajator atent isi va exprima din timp insatisfactia (preferabil in scris) cu privire la calitatea muncii acelor salariati in raport cu care s-ar putea pune problema  concedierii.

In final,   o observatie foarte importanta: in privinta  concedierii  pe motiv de necorespundere profesionala,  Codul Muncii  este extrem de zgarcit. Singura referire este una de   trei randuri, anume la art. 61, litera d) unde se spune ca “angajatorul poate dispune  concedierea  pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.”   ATAT.
Restul, adica tot ce v-am prezentat mai sus, constituie “descifrarea” acestor trei randuri facuta de specialisti. O “descifrare” care nu ar fi fost posibila fara experienta practica a acestor specialisti, fara intelegerea din interiorul sistemului a modului cum functioneaza, concret, lucrurile.    Asa trebuie inteles  Codul Muncii!  De citit poate sa il citeasca oricine, de inteles si de aplicat in mod avantajos pentru angajator – mai putini!


Consilier –  Codul Muncii  este o lucrare care va ofera asemenea comentarii, interpretari, solutii pentru fiecare articol din  Codul Muncii.
Consilier - Codul Muncii, un adevarat consultant prezent 24 de ore din 24 la dispozitia dvs.:  biblioraft cu peste 700 de pagini + actualizare permanenta a informatiei + consultanta gratuita inclusa.  
Totul pentru numai 183 de lei!  Click  aici 
 

 


Tags: codul munciiconcediereconcedierinecorespundere profesionala


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

O greseala majora pe care o fac mai toti angajatorii!
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"