Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum concediati o salariata aflata in concediu pentru crestere copil?



Intrebare:

Avem o salariata care este in concediu de crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani. Cu 6 luni inainte de expirarea acestui termen, ea a facut cerere de reluare a activitatii.

Intrebarea noastra este daca o putem concedia sau daca o putem trimite in somaj tehnic, cu 75% din salariul de baza lunar.

Raspuns:
          

In conformitate cu art 60 lit. e) Codul muncii concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani. 

In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 21 lit. d) din O.U.G nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca potrivit carora este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazulsalariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani.

Litigii de munca pe banda rulanta?

La reluarea activitatii angajatorul este obligat sa redea persoanei in cauza acelasi post si nu un altul, in caz contrar masura fiind lovita de nulitate absoluta, in conformitate cu art. 81 lit. a) coroborat cu art. 41 alin. (1) si (3), precum si cu art. 57 alin. (1) din Codul muncii.

Prin urmare, interdictia concedierii exista numai in perioada in care salariata se afla in concediu pentru cresterea copilului.

In cazul in care, salariata si-a reluat activitatea formuland o cerere in acest sens si angajatorul a dispus prin decizie incetarea suspendarii contractului individual de munca interdictia concedierii nu mai exista.

De la aceasta regula exista si o exceptie prevazuta de art. 76 alin. (3) din Contractul colectiv de munca la nivel national si anume, pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau de concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.

In concluzie, puteti dispune concedierea salariatei revenita din concediu pentru cresterea copilului, evident daca sunt indeplinite conditiile legale pentru tipul de concediere pe care doriti sa o dispuneti, mai putin concedierea pentru motivul de necorespundere profesionala pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii.

In ceea ce priveste trimiterea in somaj tehnic a salariatei revenita din concediu pentru cresterea copilului, mentionam ca nu exista o dispozitie legala care sa interzica acest fapt.

Prin urmare, salariata revenita din concediu pentru cresterea copilului poate fi trimisa in somaj tehnic in cazul intreruperii temporare a activitatii angajatorului.


Tags: concediu de crestere si ingrijire copilconcediu pentru crestere copilsomaj tehniccodul munciiconcediere


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cum concediati o salariata aflata in concediu pentru crestere copil?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
IROM ALINA 27-Aug-2010
buna ziua, si eu ma mai aflu in concediu de credtere a copilului pana in luna oct 2010. de anul trecut postul pe care il ocupam nu mai exista in organigrama societatii, locul fiind ocupat de un pfa cu contract de colaborare. As vrea sa stiu in ce situatie sunt.....pot beneficia de somaj? mentionez ca in soc nu exista vreun post similar pe care mi-lar putea oferi, doar inferior dpdv al studiilor cat si material. Astept cu incredere raspunsul dvs. Multumesc
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"