Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sa modificam Codul Muncii sau sa nu-l modificam? 10/08/2009



Reprezentantii Ministerului Muncii si cei ai sindicatelor spun ca o modificare a Codului muncii lansat in 2003 nu este oportuna in acest moment, mai importante fiind schimbarile dintr-un alt pachet de legi din piata muncii. De o alta parere sunt insa angajatorii si organizatiile de investitori straini, care spun ca ar trebui facute cateva adaptari la situatia actuala.

Reprezentantii investitorilor straini de pe piata locala si o parte din angajatori spun ca ar trebui sa existe cateva modificari ale prevederilor din Codul muncii care a fost lansat in urma cu sase ani.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) a trimis Ministerului Muncii 70 de recomadari pentru modificarea Codului muncii, menite sa schimbe cateva aspecte referitoare la timpul de munca si de odihna al angajatilor, simplificarea procedurilor sau flexibilizarea contractelor de munca.

Printre masurile propuse de AmCham se numara si stabilirea unor programe de munca individualizate, prin care angajatorii pot sa acorde angajatilor repaos saptamanal in zile neconsecutive sau o clarificare a legii cu privire la retinerile din salariu efectuate de angajator. In prezent, Codul muncii prevede ca retinerile din salariu sunt posibile doar printr-o hotarare judecatoreasca, ceea ce inseamna ca angajatul nu ar putea, legal, sa obtina un imprumut de la angajator pe care apoi sa-l returneze in transe periodice din salariu.

Angajatorii ar dori sa modifice urmatoarele: un tewrmen de preaviz de 3-6 luni pentru liderii care demisioneaza; o extindere a termenului pentru aplicarea sanctiunii disciplinare la termenul general de prescriptie de 3 ani, o perioada mai lunga pentru functii non-executive; sa nu fie nevoie de o hotarare judecatoreasca p-entru ca datoriile angajatului sa poata fi recuperate de angajator.

Ministerul Muncii nu doreste modificari. "Pana in acest moment, nu exista intentia declarata din partea ministerului si nici a partenerilor sociali (patronate sau sindicate) de a modifica Codul muncii", sustine Valentin Mocanu, secretarul de stat pe probleme de dialog social din cadrul Ministerului muncii. Potrivit lui Mocanu, singurele modificari in ceea ce priveste legislatia de pe piata muncii trebuie facute la legea patronatelor si a sindicatelor, legea contractelor colective de munca si cea privind solutionarea conflictelor colective de munca.

Nici sindicalistii nu vor schimbari la Codul muncii. "Consider ca nu ar trebui sa existe modificari la Codul muncii", a spus Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS).

 


Tags: Codul MunciiangajatoriMinisterul Muncii. modificarea Codului muncii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Sa modificam Codul Muncii sau sa nu-l modificam? 10/08/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Ministerul Muncii: Proiect pentru acordarea de beneficii de asistenta sociala

de Www.legislatiamuncii.ro
Ministerul Muncii a emis recent spre dezbatere Proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Modificarile din Codul Muncii au dus la amenzi de peste 75 milioane de lei

de Www.legislatiamuncii.ro
Incepand cu data de 2 mai a.c. si pana la sfarsitul lunii septembrie, Inspectia Muncii a organizat 37.649 actiuni de control care au avut ca scop...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Munca la negru nu scapa de controale: 60.000 de amenzi in 5 luni

de Www.legislatiamuncii.ro
Munca la negru a fost supusa anul acesta la un val semnficativ de controale desfasurate atat de catre inspectorii ITM, cat si de catre politisti....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Lege pentru Modificarea varstei de pensionare anticipata

de Www.legislatiamuncii.ro
Parlamentul Romaniei va lua in discutie zilele viitoare o noua lege pentru modificarea varstei de pensionare. Este vorba despre o propunere facuta de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"