Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cenzurarea legala a deciziilor instantelor de judecata



Dupa cum v-am informat inca de vineri, Guvernul si-a propus sa modifice legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca , republicata. Proiectul de modificare a acestui act normativ contine urmatorul articol unic:



Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Contracte colective de
munca se pot incheia si pentru personalul din institutiile si autoritatile publice. Prin aceste contracte nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale caror acordare si cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale referitoare la: salarii de baza, sporuri, indemnizatii, premii si alte drepturi de personal.

(2) Contractele colective de munca ale personalului din institutiile si autoritatile publice se pot incheia la nivelul unitatilor, la nivelul administratiei sau al serviciilor publice locale, pentru institutiile din subordinea acestora, si la nivel departamental, pentru institutiile subordonate.”



In a doua parte a zilei de vineri, dl. ministru Paul Pacuraru a precizat printr-o declaratie de presa ca Executivul „a initiat modificarea Legii nr.130/1996 pentru a clarifica terminologia utilizata si pentru a elimina ambiguitatile, care permit interpretari juridice contrare principiilor care au stat la baza acestui act normativ”.

Dl. ministru pune la indoiala interpretarea jurisprudentiala, in numele unor presupuse principii care au stat la baza actului normativ. Pentru mine este cat se poate de clar ca se doreste cu orice pret mentinerea “bugetarilor” in afara negocierii colective in privinta drepturilor salariale.

Salariul minim negociat este foarte important pentru salariatii care lucreaza in invatamant, in sistemul sanitar sau in autoritatile publice locale. Angajatii ministerelor si autoritatilor publice centrale au, de regula, salarii mai mari si beneficiaza de numeroase sporuri si stimulente.

Instantele din Dolj care au stabilit ca profesorii din acest judet pot beneficia de drepturile salariale prevazute in CCMUNN pe anii 2007-2010 au interpretat legea contrar principiilor care au stat la baza edictarii legii nr. 130/1996? Dl . Paul Pacuraru asa sustine. E rusinos!
www.legislatiamuncii.ro


Tags: muncaCodul Munciilegislatia munciicontractul colectiv de muncaMinisterul Munciisalarizarelegea 53/2003pensiiprotectia munciiresurse umane


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cenzurarea legala a deciziilor instantelor de judecata
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."