Analizam astazi cazul unei societati cu asociat unic care a devenit platitoare de impozit din 01.02.2013 si care a hotarat inceperea formalitatilor de inchidere voluntara cu 01.06.2013. Fiind o microintreprindere, vom vedea cum se fac inregistrarile contabile de inchidere, in balanta existand...
Vom afla mai jos ce etape trebuie sa urmam pentru scoaterea din evidenta platitorilor de TVA a unei organizatii care in anul fiscal precedent s-a inregistrat cu 1.03.2012 si nu a depasit plafonul de 65.000 euro venituri cu scop patrimonal pentru anul fiscal 2012.
Nota: asociatia este un ONG...
Personalele fizice autorizate (PFA) trebuie sa achite pana la inclusiv 25 iunie 2013 impozitul pe venit si contributiile sociale, plati anticipate aferente celui de-al doilea trimestru din 2013.
In concret, aceste plati anticipate in contul impozitului pe venit aferent trimestrului II 2013 se...
Va informam ca ANAF a fost aprobat modelul si continutul Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, care se utilizeaza pentru obligatiile datorate incepand cu 1 iulie 2012.
Declaratia privind obligatiile...
Iata ce declaratii fiscale trebuie sa depuneti obligatoriu pana pe 25 iunie 2013:
- Notificarea privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare, formular 097. Se depune de catre persoanele impozabile inregistrate conform art. 153 si care se afla inscrise in "Registrul...
Intreprinderile individuale, intreprinderile familiale si persoanele fizice autorizate care realizeaza venituri din activitati independente (comerciale, prestari servicii), precum si din profesii libere si cei care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent daca sunt impusi...
In cazul in care se efectueaza reevaluarea imobilizarilor corporale, diferenta dintre valoarea rezultata in urma reevaluarii si valoarea la cost istoric trebuie prezentata la rezerva din reevaluare, ca un subelement distinct in "Capital si rezerve" (contul 105 "Rezerve din...
Vom vedea cum putem trece pe cheltuieli o factura neincasata daca societatea in cauza, in momentul de fata, figureaza ca fiind dizolvata cu lichidare (radiere).
Clientul a fost notificat, dar acesta a refuzat orice dialog cu firma.
Vom stabili ce inregistrari se fac in aceasta situatie in...
Reamintim tuturor contribuabililor care au obligatii fiscale restante ca pot beneficia de esalonarea la plata a acestora.
Dintre obligatiile fiscale pentru care nu se acorda esalonare la plata mentionam:
- obligatii fiscale in suma totala mai mica de 500 lei in cazul persoanelor fizice si...
Analizam prin randurile urmatoare fuziunea prin contopire a doua societati comerciale de tip SA, urmarind sa stabilim care este data de inchidere, repectiv de deschidere a noii societati care rezulta. In plus, vom stabili pe ce societatea se inregistreaza operatiunile contabile anterioare acestei...
Analizam prin randurile urmatoare cazul unei societati cu activitatea suspendata (inactivitate temporara), fiind somata de primarie sa elibereze carosabilul unde avea o masina foarte veche. Este nevoita sa duca la casare acest autoturism, fara a mai obtine si alt venit din dezmembrare.
Vom...
Au obligatia de a depune formularul 100 ''Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat '':
I. Contribuabilii platitori de impozit pe profit:
- contribuabilii care au optat incepand cu data de 1 ianuarie 2013 pentru aplicarea sistemului de declarare si plata a...
Vom afla ce documente se intocmesc din punct de vedere al inregistrarii la Ministerul de Finante a unei noi societati infiintate prin fuziunea prin contopire.
Solutia consultantului:
Societatea nou infiintata in urma unei operatiuni de fuziune prin contopire trebuie sa urmeze aceeasi...
O societate trebuie sa factureze un transport de marfa. Valoarea comenzii de transport este de 1.050 euro + TVA.
Vom stabili care sunt inregistrarile contabile si daca, in acest caz, se trece valoarea in euro pe factura sau echivalentul in lei.
Solutia consultantului:
Pentru prestarile de...
Va prezentam mai jos informatii referitoare la depunerea si completarea Declaratiei 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".
Cine declara?
Numai persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform...
Redam mai jos modificarile si completarile aduse Codului de Procedura Fiscala.
Tinand cont de prioritatea obiectivului de crestere a performantei colectarii veniturilor bugetare in cadrul caruia un rol important revine si masurilor de constrangere pentru neconformarea la plata a obligatiilor...
Va prezentam astazi principalele prevederi referitoare la infiintarea si functionarea grupului fiscal unic ca persoana impozabila din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata.
Conditiile de infiintare a grupului fiscal unic
Grupul fiscal unic reprezinta un grup de persoane impozabile...
Analizam mai jos cazul unei societati care, cu ocazia concedierii salariatilor (din motive care nu tin de persoana angajatului), acorda plati compensatorii impreuna cu venitul realizat pentru ultima luna.
Vom afla la ce sectiune se declara valoarea compensatiei in Formularul 112.
Raspunsul...
Vom afla prin randurile urmatoare care este baza legala pentru durata de amortizare aplicabila in cazul mijloacelor de transport, precum si daca la inceputul anului se poate schimba politica contabila astfel incat sa se modifice durata de amortizare pentru noi achizitii de masini.
Solutia...
Supunem atentiei dvs. cazul unei societati care a incheiat cu o persoana fizica un contract de cesiune neexclusiva a dreptului de folosinta a unui studiu istoric privind un teren (terenul apartine societatii).
Vom stabili ce trebuie sa retina societatea in momentul platii pentru studiul...