Inregistrarea in contabilitate a drepturilor salariale se realizeaza conform Reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, indiferent de obiectul de activiate al societatii si indiferent de suma bruta a salariului.
Din punct de vedere fiscal (respectiv pentru cota de impozit,...
Vom afla in randurile urmatoare care sunt diferentele dintre conturile 601, 3028 si 6588. Totodata, vom stabili in ce conditii cheltuielile pentru unele consumabile sau alte tipuri de cheltuieli se inregistreaza in aceste conturi.
Solutia consultantului:
Contul 601 reprezinta...
Pentru a evita aglomeratia la ghiseele organelor fiscale in zilele premergatoare scadentei la plata si declararea obligatiilor fiscale (scadenta fiind data de 25.07.2013), autoritatile fiscale recomanda contribuabililor urmatoarele:
- utilizarea metodei de depunere online a declaratiilor, in...
Incepand cu 1 iulie 2013 o persoana juridica straina care desfasoara activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente in Romania are obligatia sa stabileasca unul dintre aceste sedii ca sediu permanent desemnat pentru indeplinirea obligatiilor care ii revin pentru calculul, declararea si...
Pentru aplicarea conventiilor de evitare a dublei impuneri, potrivit prevederilor legale in materie, sunt utilizate urmatoarele documente:
1. Cerere pentru eliberarea certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si...,...
Penalitatile de intarziere reprezinta sanctiunea pentru neindeplinirea obligatiilor de plata la scadenta si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Incepand cu 1 iulie 2013,...
Formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" se completeaza si se depune de catre:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul Fiscal, si care sunt obligate la...
Va informam ca a fost modificata legislatia privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii (HG 274/2013).
Un comunicat al Ministerului Finantelor Publice aminteste ca principalele modificari au in vedere:
- extinderea cheltuielilor...
Vom afla mai jos ce procedura se va urma la pierderea unui facturier si a unui chitantier.
Vom vedea astfel cum se procedeaza in ce priveste contabilitatea si daca se va intocmi proces-verbal anexa la decizia privind numerotarea facturilor.
Solutia consultantului:
In Normele metodologice...
Va informam ca pana joi, 25 iulie a.c. trebuie depuse la Fisc urmatoarele declaratii fiscale:
- Notificarea privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare, formular 097. Se depune de catre persoanele impozabile inregistrate conform art. 153 si care se afla inscrise in...
Discutam astazi despre o societate care achizitioneaza programe antivirus pe o perioada de un an, acestea fiind recunoscute, la data achizitiei, ca imobilizari necorporale. In prezent, s-a facut o prelungire a valabilitatii acestor licente pe o perioada de inca un an.
Vom afla cum inregistram...
Supunem atentiei dvs. cazul unei societati din Romania care plateste impozit pe venitul microintreprinderilor si care incheie un contract de consultanta si management in anul 2012.
Conform prevederilor contractuale, facturarea veniturilor din consultanta urmeaza sa se produca in...
Vom analiza mai jos cazul unei societati care doreste sa acorde discounturi comerciale sub forma unor vouchere - servicii turistice pe care le achita unei agentii de turism.
Vom stabili astfel care este tratamentul contabil si fiscal si ce documente sunt necesare.
Solutia...
Vom analiza astazi cazul unei societati agricole care incheie un contract de custodie pentru depozitarea unor cereale.
Vom stabili ce documente se vor intocmi pentru transportul cerealelor de la locul de recoltare pana la societatea cu care s-a incheiat contractul.
Solutia...
Inregistrarea contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei se realizeaza prin depunerea, la organul fiscal competent, a „Declaratiei de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul...
Contribuabilii au obligatia de a declara organului fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile, infiintarea de sedii secundare.
Normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabilesc ca, declararea sediilor secundare se face prin...
Supunem atentiei dvs. cazul unei societati comerciale cu mai multe puncte de lucru deschise pentru desfacere cu amanuntul.
Se va stabili astfel daca este obligatorie tinerea registrului de casa pentru fiecare punct de lucru in parte in conditiile in care nu se efectueaza plati de la...
Analizam astazi cazul unei firme infiintate in luna aprilie 2013, neplatitoare de TVA si cu impozit pe venitul microintreprinderii.
La sfarsitul lunii aprilie a depasit plafonul si a devenit platitoare de TVA si cu impozit pe profit. Administratia financiara transmite societatii ca va deveni...
Vrem sa reamintim contribuabililor, platitori de impozit pe profit ca, incepand cu 1 ianuarie 2013, au avut posibilitatea optarii pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial.
Optiunea pentru sistemul anual de declarare si plata a...
Supunem atentiei dvs. cazul unui client (depozit en-gros) care vinde marfa catre o societate.
Vom vedea ce documente va intocmi societatea, precum si daca agentii care se deplaseaza la sediul clientului vor intocmi chitanta pentru incasarea contravalorii marfii, urmand sa deconteze suma in baza...