Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comert cu ridicata. Ce documente intocmim?



Supunem atentiei dvs. cazul unui client (depozit en-gros) care vinde marfa catre o societate.

Vom vedea ce documente va intocmi societatea, precum si daca agentii care se deplaseaza la sediul clientului vor intocmi chitanta pentru incasarea contravalorii marfii, urmand sa deconteze suma in baza decontului de cheltuieli.

Solutia consultantului:

1) Intelegem astfel ca marfa se vinde catre persoane fizice, iar societatea desfasoara activitate de comert cu ridicata.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Potrivit prevederilor art. 1 alin (1) din OG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Potrivit alin (2), operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala.
 
Potrivit prevederilor art. 4 din Normele metodologice, in sensul ordonantei de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent. Nu intra in aceasta categorie eventualele livrari de bunuri si prestari de servicii direct catre persoane fizice efectuate intamplator de catre agentii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul.

In conditiile in care livrarile catre persoane fizice, sunt efectuate intamplator, se va intocmi factura si chitanta. In caz contrar, aveti obligatia utilizarii casei de marcat si emiterea bonului fiscal.

2) La art. 2 din acelasi act normativ sunt prevazute exceptii de la utilizarea casei de marcat.
 
La lit. k ) este prevazuta ca exceptie de la utilizarea casei de marcat activitatea privind comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda;
Pentru incasarea contravalorii marfii este suficient sa intocmiti chitanta.

Decontul de cheltuieli se intocmeste de catre titularul de avans pentru justificarea cheltuielilor efectuate pe intreaga durata a deplasarii.

Insa, pentru livrarea bunurilor trebuie intocmita factura care sa contina informatiile precizate la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal sau in conditiile emiterii de facturi simplificate in baza alin. (11) si (12), cele de la alin. (20) ale aceluiasi articol.

Tags: Taxe si Impozitedepozit en-groscasa de marcatOG 28/1999decont cheltuieli


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Comert cu ridicata. Ce documente intocmim?
Rating:
Nota: 4.17 din 3 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."