Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fuziune prin contopire. Radierea din Registrul Comertului



Analizam prin randurile urmatoare fuziunea prin contopire a doua societati comerciale de tip SA, urmarind sa stabilim care este data de inchidere, repectiv de deschidere a noii societati care rezulta. In plus, vom stabili pe ce societatea se inregistreaza operatiunile contabile anterioare acestei date.

Solutia consultantului:

Fuziunea prin contopire este operatiunea juridica ce presupune reunirea, contopirea a doua sau mai ulte societati care isi inceteaza existenta prin crearea unei noi societati.

La contopirea a doua sau mai multor societati, toate drepturile patrimoniale si obligatiile fiecarei societati trec, potrivit actului de transmitere si a proiectului de fuziune, la societatea care se infiinteaza.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


In urma contopirii, societatile care participa la fuziunea prin contopire se dizolva si se radiaza din Registrul Comertului, iar patrimoniul lor trece prin succesiune la noua societate, care continua raporturile juridice incepute de predecesori.

Din art. 241 si 249 din Legea nr. 31/1990 reiese ca pentru societatea noua, rezultata din fuziune, data la care aceasta se considera constituita este data inmatricularii sale la Registrul Comertului, ca in cazul oricarei societati.

Pentru societatile care se inchid, data de la care fuziunea prin contopire produce efecte este data la care s-a inregistrat la Registrul Comertului ultima hotarire AGA prin care s-a aprobat operatiunea fuziunii prin contopire.

Pana la radierea din Registrul Comertului, aceasta societate are inca persoanalitate juridica, fiind in etapa de dizolvare fara lichidare.
 
In ceea ce priveste data la care se inregistreaza operatiunile contabile, asa cum am citat mai sus, in proiectul de fuziune trebuie mentionata si data de la care tranzactiile societatii care dispare apartin noii societati.

Din practica se observa ca societatile participante la fuziune stabilesc ca data pentru efectuarea operatiunilor contabile data cand fuziunea produce efecte.
 
Asadar, din proiectul de fuziune trebuie sa se deduca data de la care fuziunea produce efecte, precum si data de referinta de la care tranzactiile societatilor care se inchid sint considerate din punct de vedere contabil ca apartinand societatii noi.

Pana la deschiderea noii societati la Registrul Comertului, societatile "vechi" vor contabiliza operatiunile proprii in contabilitatile lor, urmind ca dupa inmatricularea la Registrul Comertului a noii societati, operatiunile privind transmisiterea drepturilor si obligatiilor societatilor care isi inceteaza existenta catre societatea comerciala  constituita prin contopire sa fi contabilizate pe noua societate.

Tags: ProceduriInregistrari si Politici Contabilefuziunea prin contopirelege 31/1990


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Fuziune prin contopire. Radierea din Registrul Comertului
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."