Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de cesiune neexclusiva. Obligatii fiscale



Supunem atentiei dvs. cazul unei societati care a incheiat cu o persoana fizica un contract de cesiune neexclusiva a dreptului de folosinta a unui studiu istoric privind un teren (terenul apartine societatii).

Vom stabili ce trebuie sa retina societatea in momentul platii pentru studiul efectuat si in ce declaratie vor fi evidentiate aceste plati.

Mentionam ca persoana respectiva nu obtine alte venituri (din salarii, pensii, indemnizatie de somaj).

Solutia consultantului:

Potrivit art. 7 din Legea 8/1996, constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt si scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator si operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice. Definitia dreptului de autor a fost preluata in cadrul art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din Codul fiscal.

In masura in care studiu istoric asupra terenului se incadreaza in definitia de mai sus, autorul cesiunii neexclusive a drepturilor patrimoniale este beneficiarul unui drept de autor care din din punct de vedere fiscal reprezinta venit din activitate independenta conform art. 46 alin. (1) si (4) din Codul fiscal.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, tratamentul fiscal va fi diferit in functie de optiunea persoanei fizice catre o impunere anticipata sau finala, astfel:

- platitorul va avea obligatia de a calcula, retine si vira impozitul pe venit stabilit in cota de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual pe venit in cota de 16% datorat de persoana fizica, in conformitate cu art. 52 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal;

- platitorul va avea obligatia de a calcula, retine si vira impozitul pe venit stabilit in cota de 16% reprezentand impozit final conform optiunii exercitate de persoana fizica, conform art. 52 indice 1 alin. (2) din Codul fiscal.

Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

Spre deosebire de impozitul final in cota de 16% care se aplica la venitul brut, potrivit art. 52 indice 1 din Codul fiscal, impozitul stabilit in cota de 10% se aplica la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit Titlului IX indice 2 din Codul fiscal.

In raport cu obligatiile parivind contributiile sociale obligatorii, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) din Codul fiscal, cum este si cazul veniturilor din drepturi de autor dobandesc, calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, conform art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.

Persoanele fizice care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) din Codul fiscal, si care nu realizeaza si alte venituri de natura celor din salarii sau pensii , datoreaza in cursul anului, contributii sociale individuale de asigurari sociale in cota de 10,5% si de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective.

Baza de calcul a contributiilor sociale individuale de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 alin. (1) din Codul fiscal (20% din venitul brut), in situatia veniturilor din drepturi de autor, cu urmatoarele plafonari:

a) potrivit art. 296 indice 22 alin. (7) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut in legea bugetului asigurarilor sociale de stat;

b) potrivit art. 296 indice 22 alin. (5) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Incadrarea in plafonul prevazut la art. 296 indice 22 alin. (5) de cel putin un salariu de baza minim brut pe tara daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia de asigurari sociale de sanatate, se face de catre organul fiscal, anual, dupa depunerea declaratiilor informative de catre platitorii de venit, astfel ca platitorul va aplica cota de 5,5% la baza de calcul stabilita conform celor mai sus mentionate fara a aplica plafonarea.

Contributiile retinute se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala de raportare, conform art. 296 indice 24 alin. (5) si (6) din Codul fiscal.

Impozitul pe venit si contributiile sociale individuale calculate si retinute la sursa se declara prin intermediul formularului 112 - Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Raportarea se face in Sectiunea C - Raportari pentru asigurati, completate de alte entitati asimilate angajatorului, a Anexei nr. 1.2 – Asigurat a formularului 112, in conformitate cu prevederile OMFP/MMFPS/MS 1045/2084/793/2012, selectand la randul 1 - Tip asigurat alte entitati asimilate: "17. Persoane care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala".

Va atragem atentia ca pentru calculul automat al bazelor de calcul si contributiilor trebuie sa introduceti la randul 6. "Venit brut" valoarea neplafonata  diminuata cu cota forfetara de cheltuieli. Intrucat in cazul prezentat sunt datorate ambele contributii sociale individuale, se vor completa atat randul 6, cat si randul 11. "Baza Contributie Individuala SANATATE".

In urma validarii, sectiunea A - Creante fiscale din impozit pe venitul din salarii si contributii sociale va include:
- 28. (611)- Impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala
- 30. (451)- Contributia individuala de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala
- 31. (461)- Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Tags: Formulare Impozitedrepturi de proprietate intelectualacontract de cesiune neexclusivaimpozit pe venitLegea 8/1996


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Contract de cesiune neexclusiva. Obligatii fiscale
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"