Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legislatia muncii - Protectia salariatei gravide



Am ramas uimita cand am citit mesajul postat pe forum de o salariata aflata in stare de graviditate asupra careia angajatorul face presiuni pentru a o determina sa demisioneze, de aceea am decis ca astazi sa discutam despre protectia speciala pe care legiuitorul o acorda acestei categorii de persoane.

Daca va aflati intr-o situatie similara, sfatul meu este sa nu demisionati, in ceea ce priveste concedierea, prin dispozitiile art. 60 din Codul muncii s-au instituit o serie de interdictii pentru angajator de a-si concedia salariatii, cu scopul de a se asigura protectia acestora pe perioada in care se afla in anumite situatii speciale. Una dintre aceste interdicitii vizeaza protectia salariatei gravide.


Aflati totul despre:


Potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii angajatorul nu poate dispune concedierea pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Pentru aplicarea acestei masuri salariata trebuie sa ii comunice angajatorului starea de graviditate.

Dupa cum se observa este o interdictie temporara, avand o durata stabilita la perioada de graviditate a femeii.

Art. 21 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca reitereaza aceasta interdictie pentru angajator de a dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei gravide din motive care au legatura directa cu starea sa.

Aceeasi ordonanta de urgenta defineste ce se intelege prin salariata gravida, si anume femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.


Tags: gravideCodul Munciilegislatia munciiprotectia munciisecuritatea munciifisa postuluicascasssomajlegea 319/2006resurse umane


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Legislatia muncii - Protectia salariatei gravide
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

12ComentariiAdauga comentariul tau

1
ispasica 21-Iun-2010
sora mea este gravida in 3 luni si un pic,iar de ceva timp sefa ei face presiuni asupra ei sa plece, deoarece ea n-o poate da afara.ii face zile fripte o face in toate felurile si multe altele iar ea nu mai poate rezista este foarte stresata nu mananca ceea ce poate dauna copilului. eu va intreb daca o da in somaj mai beneficiaza de indemnizatie de crestere copil ? ea lucreaza acolo de 2ani si ceva
2
cosmin 27-Nov-2009
buna ziua, am si eu o intrebare, sotia mea este angajata cu 4 ore pe contractul de munca desii lucreaza 12 , asa a fost intelegere intrebarea mea este daca sotia mea beneficiaza de aceleasi drepturi ca si celelalte femei angajate cu 8 ore si dupa cit timp ar putea ramine in concediu prenatal???
3
georgiana 22-Oct-2009
Buna! Am si eu o rugaminte daca puteti sa imi raspundeti pe mail sfe_g@yahoo.com. Contractul meu de munca expira pe 19.11.2009 nu o sa mi-l prelungeasca, eu sunt gravida in luna a 6-a. Ce pot face mai departe? Intru in somaj, prenatal sau la ce ma incadrez?
4
cristina 31-Aug-2009
o sa nasc anul viitor in aprilie.de cat concediu de odihna beneficiez avand in vedere ca acum am dreptul la 23 zile calendaristice.
multumesc
5
boiciuc iuliana 20-Aug-2009
salut lucrez la o firma de 2 ani si in aceasta perioada am ramas gravida ,avand acum 6 luni .Firma ahotarat supendarea activitati temporar .am fost anuntata ca sa intru in concediu fara plata pe o perioada de 8 zile .as vrea sa stiu ce pot face in continuare ma afecteaza cu ceva la plata imdemnizatiei?cer urgent un sfat concediul medical ar fi o solutie? este obligata firma sa accepte concediul medical?
concediul de odihna mia fost refuzat ce sa fac?
6
marya-elena 14-Aug-2009
buna!am si eu cateva intrebari...am lucrat intr-un bar si mi-au facut angajarea de la 1.11.2008,,iar eu am ramas gravida in decembrie 2008..iar pe la sfarsitul lui august nasc pot beneficia de concediu de odihna si plata pe 2 ani???a si cat beneficiez eu acuma ca sunt in concediu medical 100% cat scrie pe contractul de munca sau?? 85%??va rog sa-mi rasp si mie la adresa:paca_clejani@yahoo.com multumesc
7
Vali 11-Iul-2009
Buna ziua,

Am si eu o intrebare vis a vis de drepturile gravidelor cu contract pe perioada determinata. Exista vreo lege care obliga angajatorul sa imi preluneasca contractul? Sau mai bine tac si astept sa se intample asta si apoi anunt sarcina?
8
elena 02-Iun-2009
in ce conditii angajatorul poate priva gravida de sporuri?(spor de noapte,spor de tura,de periculozitate).lucrez garzi de 12 ore inclusiv nopti.am inteles ca daca cer reducerea programului de lucru,si a garzilor de noapte,nu mai pot beneficia de aceste sporuri...
9
resiga anamaria 05-Mai-2009
cate zile de concediu de odihna as avea dreptul inainte de prenatal eu ramanand in prenatal in iunie 2009 si pana atunci mi sa dat doar 7 zile de concediu de odihna
10
mirela 25-Feb-2009
Am o intrebare. Sunt insarcinata in 11 saptamani si am fost amenintata ca m-i se va desface contractul de munca daca nu ma prezint la servici pentru a face niste rapoarte, in conditiile in care eu eram in concediu madical din ziua respectiva iar directoarea a fost anuntata de acest lucru si in conditiile in care ma inlocuieste o persoana dar care nu voia sa faca munca mea. Poate sa imi faca ceva sa ma dea afara sau sa imi modifice salariul?
Care sunt cazurile cand se pot concedia slariatele gravide
Mai spun ca angajatorul a luat la cunostinta starea mea si am primit si hartiile cu care m-au inregistrat la ITM si la medicina muncii.
Va multumesc
11
Admin 28-Nov-2008
Stimata doamna/domnisoara,

Potrivit dispozitiilor art. 134 din Codul muncii zilele menÅ£ionate de dvs. sunt considerate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Art. 136 din acelasi act normativ statueaza ca nu se aplica prevederile art. 134 in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Prin hotarare a Guvernului se stabilesc programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele din alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Salariatilor care lucreaza in aceste unitati cu foc continuu li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariu de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. Ceea ce inseamna ca daca lucrati in zilele de 1, 25 si 26 decembrie si aveti un salariu de 1.000 lei in luna decembrie veti beneficia de un salariu de 1.000 lei + un spor la salariu in cuantum de 1.000 lei, in total 2.000 lei.

Daca lucrati de mai multi ani in market si cunoasteti deja procedura, in sensul ca angajatorul nu respecta nici zilele libere acordate ulterior si nici sporul la salariul de baza, va sugeram sa notificati in acest sens inspectoratul teritorial de munca de care apartine unitatea la care lucrati.
12
corinutza 27-Nov-2008
buna!Am si eu cateva intrebari...lucrez intr-un market.As dori sa-mi spuneti daca e normal sa lucrezi pe data de 1 decembrie,25,26 dec. 1 si 2 ian cu toate ca sunt declarate prin lege zile libere ?In contractul de munca scria ca sunt zile libere.Ce se poate face daca ne obliga sa muncim si ne plateste ziua normal...va rog mult sa-mi trimteti raspunsuri la adresa : danusiu22@yahoo.com
multumesc
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"