Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cumulul de functii si concediul medical



Cumulul de functii si concediul medical

Salariata C.N. este angajata la firma X cu CIM - 8 ore pe zi si angajata la firma Y cu CIM - 2 ore pe zi. Ea aduce pentru perioada 03.07.2008 - 10.07.2008 certificat de concediu medical original la firma X si copie (nelegalizata) la firma Y. Cum o pontez si cum o platesc eu la firma Y (2 ore pe zi)?

Raspuns:

In situatia cumulului de functii, la stabilirea stagiului de cotizare anterior intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, care modifica Codul muncii, tineti cont de stagiul de cotizare realizat la ambii angajatori.

Dispozitiile art. 103 alin. (3) din Codul muncii, anterior Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, prevedeau in cazul contractelor cu timp partial de lucru ca stagiul de cotizare in sistemul public de asigurari sociale de stat se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat.

Incepand cu data de 08.07.2005 prin abrogarea alin. (3) al art. 103 din Codul muncii, dispare regula proportionalitatii stagiului de cotizare cu timpul efectiv lucrat.


Prin urmare, daca salariata dvs. desfasoara activitate in baza unui contract de munca cu timp partial si intervine o incapacitate temporara de munca, la stabilirea stagiului de cotizare veti lua in calcul perioada lucrata la unitatea dvs., indiferent de timpul de munca negociat prin contract, acesta constituind stagiu intreg de cotizare.

Aceasta noua regula de calcul a stagiului de cotizare este utila in cazul cumulului de functii intrucat art. 33 din O.U.G. nr. 158/2005 arata ca in situatia in care persoana isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori, fiecare dintre acestia calculeaza indemnizatiile cuvenite.

Avand in vedere numarul insuficient de formulare de certificate de concediu medical ce pot fi eliberate de medic, in situatia cumulului de functii, asiguratul va prezenta primele doua exemplare originale ale certificatului angajatorului de la care are venitul cel mai mare, urmand ca celorlalti angajatori sa le fie prezentate copii legalizate.
Avand in vedere ca salariata C.N. a prezentat originalele certificatului medical la firma X unde are CIM cu 8 ore pe zi iar la firma Y unde are CIM cu 2 ore pe zi a prezentat numai o copie xerox fara ca aceasta sa fie legalizata, nu puteti inregistra la plata acest certificat medical. Simpla copie (nelegalizata) da dreptul salariatei la absenta motivata fara insa firma firma Y sa poata indemniza acest certificat de concediu medical.

In concluzie:
O pontati ca fiind absenta motivat (motivatia fiind data de copia certificatului medical) si evident nu o puteti plati fiind absenta.

Rezolvati rapid orice problema de salarizare, deduceri personale, tichete de masa!

...Click aici pentru detalii!


Tags: concediu medicalmuncaCodul munciilegislatia munciicontractul colectiv de muncaMinisterul Munciifisa postuluicassomajasigurari socialecontractcodul muncii 2008


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cumulul de functii si concediul medical
Rating:
Nota: 4.63 din 4 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
ibolya mako 05-Mar-2009
buna ziua,sant angajata la o firma particulara cu cartea de munca,am avut o problema de sanatate,sant operata la cluj -la sectia de oncologie.eu personal am predat concediul medical la firma ,la timpul potrivit ,fara intarziere.nu ma plateste nu am primit nic un fel de salariu de doua luni...va rog frumos sa ma ajutati unde sa apelez??ce sa fac in continuare???patronul firmei nic nu discuta ..cu stima mako.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"