Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul individual de munca la domiciliu



Intrebare: Daca am CIM cu o firma si doresc sa il schimb in CIM la domiciliu se poate face cu act aditional sau trebuie sa inchei CIM initial si sa fac un alt CIM la domiciliu?

Raspuns: CIM la domiciliu este o varietate de contract de munca care are ca specific un alt loc al muncii decat la sediul angajatorului.

Potrivit art. 109 din Codul Muncii republicat, pevederile sale sunt generale - cele continute in art. 17 alin.3, valabile pentru CIM standard, la care se adauga urmatoarele:
- precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;
- programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;
- obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, a materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

Fata de aceste modificari aditionale ale CIM, nu se impune incetarea CIM-ului de baza, ci doar incheierea unui act aditional cu prevederile de mai sus si altele specifice, incheiat in forma scrisa, ad validitatem, ale carei prevederi trebuie trecute cat mai repede in REVISAL. De asemenea, daca se largesc atributiile/raspunderile, aceste precizari trebuie sa se regaseasca si in fisa portului, care va fi modificata corespunzator.

Alte modifcari specifice, daca nu se regasesc in contractele colective de munca la nivel de unitate/ramura/national trebuie sa se refere la urmatoarele aspecte:
Trebuie avut grija ca insarcinarile sa permita desfasurarea muncii la domiciliu salariatului.

De asemenea, trebuie inserate niste prevederi care sa vizeze modul in care angajatorul controleaza activitatea angajatului sau la domiciliu, felul cum il evalueaza, cum tine evidentele legate de performanta sa.

Intrucat daca ar lucra la sediul sau, angajatorul i-ar asigura angajatului toate conditiile/utilitatile pentru buna desfasurare a activitatii acestuia, este evident ca in cazul prezentat de dvs, angajatorul va trebui sa suporte si cheltuielile facute de angajat pentru plata si a facturilor la curent, apa, energie termica, etc., corespunzator timpului depus pentru prestarea serviciilor la domiciliu. De asemenea, angajatorul ar trebui sa suporte si cheltuielile facute acest salariat cu deplasarile facute in interesul prestarii muncii specificate in fisa postului, inclusiv drumul dus-intors de la domiciliu la sediul societatiisi/sau la comercianti, etc.

Si asta se intampla pentru ca intre angajator si angajat exista raporturi de subordonare, angajatul munceste "sub autoritatea" angajatorului sau, nefiind liber profesionist.

Daca este cazul, in functie de felul muncii se adauga si alte clauze speciale care sa asigure securitatea muncii/ produselor confectionate/ serviciilor prestate, de la caz la caz.

Tags: contractul individual de muncacimcodul munciirevisalcontractul colectiv de muncasecuritatea muncii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Contractul individual de munca la domiciliu
Rating:
Nota: 5 din 5 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."