Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariul angajatilor in somaj tehnic



Intrebare: Referitor la somajul tehnic, unii angajati au fost platiti cu 75 % din salariul de baza. Este posibila aceasta optiune si ce demersuri trebuie facute, ce formulare si decizii pentru a fi conform legislatia muncii?

Raspuns: Codul Muncii prevede urmatoarele:

ART. 52:
1. Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
d) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detasarii.
f) pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.

2. In cazurile prevazute la alin. 1 lit. a) si c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

3. In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

ART. 53:
1. Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. 3.

2. Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. 1, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Conform legii nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de consultare a angajatilor, art. 5, salariatii sau reprezentantii salariatilor ar trebui consultati inainte de a fi dispusa suspendarea contractului.

Decizia de suspendare a activitatii somaj tehnic realizata in conformitate cu art. 52 alin. 1 lit. d) din Codul Muncii trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente:

- perioada in care actioneaza decizia suspendarii contractelor individuale de munca;
- temeiurile legale;
- persoanele care intra sub incidenta deciziei;
- indemnizatiile acordate fiecarei persoane;
- semnatura angajatilor de luare la cunostinta.

Potrivit OUG nr. 4/2010, angajatorii sunt obligati sa depuna la ITM o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca se afla in una din situatiile prevazute de art. 52 alin. 1 lit. d) din Codul Muncii. Aceasta declaratie se depune odata cu decizia de suspendare a activitatii angajatului.

Tags: somaj tehnicformularelegislatia munciicodul munciicontractul individual de muncaitm


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Salariul angajatilor in somaj tehnic
Rating:
Nota: 4.86 din 7 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"