Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legislatia muncii. Ore suplimentare



Intrebare: Ce drepturi are un angajat daca lucreaza ore suplimentare?

Raspuns: Confrom art. 111 alin. 1 din Codul muncii durata maxima legala a timpului de lucru nu poate depasi 48 de ore saptamanal, inclusiv orele suplimentare. Totodata codul muncii prevede ca salariatul care efectueaza munca suplimentara sa fie recompensat cu ore libere platite sau prin adaugarea unui spor la salariul de baza. Iata ce spune codul muncii legat de compensarea orelor suplmentare:
 Potrivit art. 119:
1. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
2. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
3. In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Potrivit art. 120:
1. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. 1 in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
2. Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. 1, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Munca suplimentara insa nu poate fi efectuata fara acordul angajatorului, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unor accidente conform art. 117. Exista desigur si situatii in care angajatorul poate solicita salariatului sa efectuze munca suplimentara. Conform art. 112 din Codul muncii, pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de lucru mai mare sau mai mica de 8 ore, insa fara a se depasi maximul orelor de lucru, respectiv 48 de ore pe saptamana. Alin. 2 al art. 112 prevede ca o durata de lucru zilnica de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Tags: legislatia munciiore suplimentarecodul munciitimpul de lucruspor de muncaacte normative


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Legislatia muncii. Ore suplimentare
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"