Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cate CIM pe durata determinata pot incheia pentru activitate sezoniera?



Intrebare:

Daca un angajator incheie in mod sistematic contracte individuale de munca pe durata determinata (de fapt incercand astfel sa obtina o asa zisa perioada de proba mai mare decat cea prevazuta de Codul muncii), care sunt riscurile?

Mentionam ca societatea avand profilul constructii, poate arata faptul ca are activitate sezoniera si considera ca respecta astfel, legislatia.

Raspuns:

Potrivit art. 80 alin. (4) din Codul muncii: „intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, dar numai inauntrul termenului prevazut la art. 82" (care este de 24 de luni).

Alin. (5) al aceluiasi articol dispune: „contractele individuale de munca pe durata determinata, incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata, sunt considerate contracte succesive."

Fisa postului, recrutare si selectie, motivarea angajatilor, recompensare, evaluarea performantelor... Click aici pentru mai multe detalii!

In cazul in care intre doua contracte individuale de munca perioada dintre incetarea primului si incheierea celui de-al doilea contract este mai mare de 3 luni, respectivele contracte, legal, nu sunt considerate succesive.

Limitarea la cel mult trei contracte individuale de munca pe durata determinata se aplica daca incheierea are loc cu acelasi salariat, numai cu titlu de contracte succesive si doar pe o perioada maxima de 24 de luni, stabiilita de art.82.
Astfel, cu salariati diferiti se pot incheia mai mult de trei contracte pe durata determinata.

Conform art. 82 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni. El poate fi prelungit dupa expirarea termenului initial prin acordul partilor, dar inauntrul termenului de 24 de luni.

Dispozitiile legale aratate sunt obligatorii si in cazul in care contractele individuale de munca se incheie pe durata determinata pentru desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier.

Codul muncii nu stabileste expres consecintele incalcarii de catre angajator a conditiilor si cazurilor in care este permisa incheierea contractelor individuale de munca pe perioada determinata.

Una din situatiile posibile este aplicarea amenzii prevazuta la art. 276 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, potrivit caruia constituie contraventie stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale, si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5000 lei; aceasta intrucat angajatorul stipuleaza in contractul individual de munca, cu incalcarea dispozitiilor legale, clauza potrivit careia contractul se incheie pe perioada determinata.

De asemenea, devine incident si art. 57 alin. (1) din Codul muncii potrivit caruia, nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.


Tags: contract individual de munca pe durata determinatacodul munciicontracte succesive


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cate CIM pe durata determinata pot incheia pentru activitate sezoniera?
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."