Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Solutii practice la problemele dvs.: Legislatia muncii



Pot acorda somaj tehnic numai pentru o parte din angajati?

Cum trebuie interpretate prevederilor art. 2 din O.U.G. nr. 28/2009, care arata ca "pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 al. (1) din Codul muncii etc. ...."
Acest lucru se refera la faptul ca angajatorul (unitatea) trebuie sa-si intrerupa temporar toata activitatea si sa trimita in somaj tehnic toti angajatii, sau se poate sa-si restranga partial activitatea si sa trimita in somaj tehnic o parte din angajati, care sa beneficieze de prevederile art. 2 si 3 din O.U.G. nr. 28/2009 ?

Raspuns:

Potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat "in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare".

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Intocmiti, in doar 5 minute, orice document solicitat de catre inspectorii de munca sau superiorii dvs. si evitati amenzile din Codul muncii! Click aici!

Asadar, pentru a interveni acest caz de suspendare, angajatorul trebuie sa-si intrerupa temporar activitatea, aceasta intrerupere fiind generata in special de dificultatile economice.

In anumite situatii nu se poate inchide o unitate in totalitate pentru ca este nevoie, de exemplu, de paza sau de salariatii care trebuie sa rezolve problemele legate de intocmirea formalitatilor privind suspendarea contractelor individuale de munca si de reluare a activitatii.

Dispozitiile O.U.G. nr.28/2009 sunt aplicabile si in cazul in care activitatea nu este oprita la nivelul intregii unitati. Astfel poate fi intrerupta numai o parte a activitati, ca urmare a opririi unor utilaje, instalatii, sectoare, sectii, etc.

In concluzie, art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii si, implicit, prevederile O.U.G. nr. 28/2009 sunt aplicabile si in situatia in care se intrerupe activitatea pe o anumita perioada secvential, partial prin oprirea functionarii unor echipamente de munca numai din anumite locuri de munca.


Tags: somaj tehniccodul munciicontractul individual de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Solutii practice la problemele dvs.: Legislatia muncii
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

2ComentariiAdauga comentariul tau

1
gabi 01-Sep-2010
buna ziua
avem o firma in Romania care a facut un contract de consultanta cu o firma din Grecia!in timul contractului s-au efecatuat ore suplimentare care au fost evidentiate in pontajul lunar si semnate de proiect manager!mai mult decat atat firma din Grecia si-a dat acordul la primirea facturii si ausi platit-o!
Dupa luni suntem anuntati ca am facturat fara acordul lor si ca nu aveam acest drept sa cerem plata orelor suplimentare aferente lunilor trecute!
Este posibil asa ceva?
2
radulescu 16-Apr-2009
m-ati putea ajuta cu un raspuns in domeniul legislatiei muncii internationale? concret as dori sa-mi recuperez niste drepturi salariale pentru perioada 2002-2006 si in conformitate cu codul muncii nu am drept la actiune de revendicare decat pentru ultimii trei ani.Cum as putea sa recuperez aceste drepturi si daca exista vreo conventei internationala la care Romania este parte semnatara si pe care as putea sa o invoc intr-o eventuala actiune in instanta pentru recuperarea acestor salariale dupa perioada de trei ani. Va multumesc.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"