Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De cate ori pot sa le prelungesc CIM pe durata determinata?



Intrebare:

Contractele de munca pe durata determinata de cate ori pot sa le prelungesc in ultimele 24 de luni pana sa devina contract individual de munca pe durata nedeterminata sau se inchid de drept. Este corect daca eu le prelungesc (daca am aprobare de la sefi) din 3 in 3 luni?

Raspuns:

Potrivit art. 12 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata.

Rezolvati rapid orice problema de salarizare, deduceri personale, tichete de masa! ...Click aici pentru mai multe detalii!

Potrivit dispozitiilor art. 80 alin. (1) coroborat cu art. 82 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, prin derogare de la regula prevazuta sa art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata, perioada care nu poate fi mai mare de 24 de luni.

Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:

- inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;

- cresterea temporara a activitatii angajatorului;

- desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;

- in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;

- angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;

- ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;

- angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

- in alte cazuri prevazute expres de legi speciale, ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, programe, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national si/sau la nivel de ramura.

Dimpotriva, nu se justifica incheierea de contracte de munca pe durata determinata daca:
- cresterea volumului de activitate nu are caracter temporar;
- au fost realizate disponibilizari de personal in aceeasi perioada;
- nu se poate proba o crestere a volumului de activitate

Referitor la durata contractului de munca intre aceleasi parti se pot incheia cel mult 3 contracte de munca pe durata determinata succesive, si aceasta numai inauntrul termenului de 24 de luni.

Sunt asimilate contractelor succesive si contractele de munca incheiate in termen de 3 luni de la incetarea anteriorului contract de munca pe durata determinata.

Incetarea contractului individual de munca pe durata determinata are loc la expirarea termenului pentru care s-a incheiat (art. 56 lit. j) din Codul muncii).

La incetarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata incheiat succesiv intre aceleasi parti, respectiv la terminarea termenului de 24 de luni, pe acel post nu mai poate fi angajat decat un salariat cu contract de munca pe durata nedeterminata.

Astfel, in speta relatata la incheierea celor 9 luni salariatul devine salariat angajat cu contract de munca pe durata nedeterminata.

Contractele incheiate pe durata determinata sunt avantajoase, in general, pentru angajator, deoarece ele inceteaza automat, de drept, fara sa fie necesara aplicarea procedurii greoaie de concediere.


Tags: CIMcarte de munca pe durata determinatacontract individual de muncacodul munciiangajareaconcedierea


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

De cate ori pot sa le prelungesc CIM pe durata determinata?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."