Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INTREBARI si RASPUNSURI din LEGISLATIA MUNCII



Intrebare:

Pot avea 2 locuri de munca: -unul full time;
                                             -unul part time.

Daca da, ce obligatii am fata de angajatori, in sensul de a le aduce la cunostinta.

Raspuns:

Potrivit art. 35 din Codul muncii - Legea nr. 53/2003, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Fac exceptie situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.

Consilier Codul Muncii va ofera solutii
pentru toate problemele dvs. de legislatia muncii!
...Click aici pentru mai multe detalii!

Intrebare:

Avem un angajat cu CIM perioada nedeterminata, cumul de functii 2 ore /zi (carnet de munca si timp de lucru 8 ore la alta societate, vechime peste 20 ani)
Are dreptul la concediu de odihna si cate zile pe an?

Raspuns:

Unitatile private care angajeaza in cumul salariati au obligatia acordarii concediului de odihna indiferent de alegerea functiei de baza sau de durata timpului de munca, intrucat dreptul la concediul de odihna este indisolubil legat de prestarea muncii in baza contractului individual de munca.

Referitor la salariatii cu contract de munca cu timp partial retineti urmatoarele:

Dispozitiile initiale ale Codului muncii introduceau o regula clara de departajare a personalului care isi desfasura activitatea in baza contractului individual de munca cu timp partial.

Astfel, concediul de odihna se stabilea, pe de o parte, proportional cu activitatea prestata in cursul unui an calendaristic, adica se raporta la durata in cursul anului a muncii prestate, exprimata in zile sau luni.

Pe de alta partea, stabilea concomitent si regula proportionalitatii duratei concediului de odihna pentru acesti salariati cu timpul lucrat, respectiv cu numarul de ore efectiv lucrate in cadrul programului de lucru exprimabil in ore pe zi/saptamana.

Din acest punct de vedere, pentru un salariat care isi desfasura activitatea in baza unui contract de munca cu timp partial de 2 ore, durata anuala a concediului de odihna era, spre exemplu, de 24 de zile lucratoare, raportata la timpul de lucru efectiv. Acest salariat beneficia, prin aplicarea stricta a regulii proportionalitatii, de 6 zile efective de concediu de odihna.

Prin abrogarea prevederilor art. 140 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, regula proportionalitatii duratei concediului de odihna cu timpul efectiv lucrat dispare.

Astfel, in prezent, in cazul exemplului dat mai sus, salariatul va beneficia de un concediu de odihna anual de 24 de zile lucratoare. Evident, baza de calcul a indemnizatiei aferente concediului se va raporta la nivelul veniturilor negociate contractual.

Noua solutie rezultata din abrogarea textului art. 140 alin. (4) din Codul muncii rezolva doua probleme importante:
 1. in cazul cumulului de functii, salariatul beneficiaza de concediu de odihna pentru fiecare dintre contractele individuale de munca incheiate;
 2. in cazul contractelor de munca cu timp partial unice, este firesc ca salariatii sa dispuna de posibilitatea recuperarii fizice si intelectuale intr-o perioada mai mare de timp, care sa nu fie limitata prin raportare la timpul sau de lucru.

In speranta ca raspunsul nostru a reusit sa contribuie cu succes la solutionarea problemelor dumneavoastra, va asiguram de intreaga noastra consideratie.

 

   


Tags: joblocuri de muncafull timepart timecodul munciiCIMperioada determinataconcediu de odihnacontract de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

INTREBARI si RASPUNSURI din LEGISLATIA MUNCII
Rating:
Nota: 3.5 din 3 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

12ComentariiAdauga comentariul tau

1
tatiana 25-Feb-2018
sunt angajat oficial acum citeva zile angajatorul fara nici o privenire mea spus sa plec acasa de motiv ca nui place cum lucrezi /exemplarul de contract de munca nu mi la oferit numa cit lam semnat /ajutatima va roc ce se fac in aceasta situatie /eu mai am un an si 6luni pina la pensie
2
Sava Narghita 07-Iun-2010
Daca am incetat activitatea pe 01.06.2010 cat timp are angajatorul pentru a-mi da decizia? Daca acesta nu vrea sa-mi dea decizia cum pot proceda? Multumesc.
3
vasi 04-Iun-2010
buna ziua.am si eu o nelamurire cu privire la timpul de lucru intr-un supermarket.legal cate zile consecutive poti lucra in conditiile in care se lucreaza 8 ore pe zi?mutumesc
4
maria 19-Feb-2010
desfacerea contractului individual de munca,pentru cumul de functie,desfacerea lui,in ce situatii?
5
Mirela 27-Oct-2009
Va rog sa-mi spuneti daca sotul ramas in viata poate opta pt pensia sotiei fiind mai mare?CE lege reglementeaza asta? Multumesc anticipat.
6
vasile 16-Sep-2009
am lucrat 20 de ani cu CM cu norma intreaga dar mi sa oferit posibilitatea de a lucra in italia cu contract de munca part time de 5 ore pe zi in total 30 pe saptamana.intrebarea este cand o fi sa ies la pensie toti acesti ani lucrati in program part time cum se vor socoti,o sa ma ajute pentru ca am lucrat in alt stat sau mai rau o sa ma incurce si o sa ies la pensie mult mai tarziu decat ar fii normal si cu o pensie mai mica decat as fi lucrat cu program cu norma intreaga.Va multumesc anticipat!.
7
Ilie Gina Paula 16-Aug-2009
este posibil ca un absolvent de liceu sa lucreze in comert si sa figureze in cartea de munca ca muncitor necalificat?multumesc pentru raspuns
8
cristina n 09-Iun-2009
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Daca o persoana lucreaza de trei ani in cadrul unei societati,timp in care si-a luat decat 15 zile concediu de odihna,cum se procedeaza in momentul plecarii din firma respectiva ?
9
Admin 23-Feb-2009
Stimate domn Micu Gheorghe,

Varsta la care puteti solicita inscrierea la pensie, este influentata de mai multi factori: stagiul complet de cotizare, stagiul realizat in conditii speciale sau deosebite de munca, incadrarea corecta in grupele I si II de munca anterior datei de 1 aprilie 2001, includerea sau nu a perioadelor asimilate in stagiul realizat, calitatea de persoana cu handicap ori aceea de beneficiar al Decretului-lege nr.118/1990. Neavand suficiente date despre stagiul dvs. de cotizare nu va puteti comunica despre momentul in care puteti solicita pensionarea.
10
micu gheorghe 05-Feb-2009
am lucrat 7ani si 6 luni in grupa 2 de munca.Legislatia prevede pentru 6 ani 1 an reducere a varstei de pensionare iar pentru 1,5 ani 8 ani reducere. Rog pentru 7 ani si 6 luni cu cat este redusa varsta de pensionare? multumesc
11
Timofte Ana 29-Ian-2009
Buna seara! Am si eu o nelamurire cu privire la pensia de urmas. Am 20 de ani si de la 15 ani am ramas fara tata. iau pensie de urmas intrucat fac facultate, insa am trecut la o forma de invatamant la distanta si m-am angajat cu carte de munca. in aceste conditii, mai beneficiez si de pensie de urmas? daca nu, ce trebuie sa fac pentru a nu mi veni pensia si sa trebuiasca sa platesc dupa aceea inapoi casei de pensii. va rog sa ma ajutati ! multutmiri anticipate!
12
ADRIANA 19-Ian-2009
Pot avea doua joburi full-time? Daca de, ce fel de contracte trebuie incheiate pentru amandoua?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."