Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STUDIU DE CAZ: Legislatia Muncii



Intrebare:

Care sunt conditiile pentru somaj, care e procentul de somaj si la ce suma se aplica, care este varsta de pensionare si ce conditii trebuie indeplinite?

Raspuns:

1. Care sunt conditiile de somaj?
 Poate solicita indemnizatia de somaj persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
 - este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;


 - starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
 - nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
 - este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.

 2. Care e procentul de somaj si la ce suma se aplica?
Potrivit art. 39 din Legea nr. 76/2002 asa cum a fost modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.  144/2005 indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ... acum aveti toate raspunsurile la indemana! ...Click aici pentru detalii!

Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.

Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

 3. Care este varsta de pensionare si ce conditii trebuie indeplinite?
 Sistemul public de pensii in Romania este reglementat de Legea nr. 19/2000. in sistemul public se acorda urmatoarele categorii de pensii:
 - pensia pentru limita de varsta;
 - pensia anticipata;
 - pensia anticipata partiala;
 - pensia de invaliditate:
 - pensia de urmas.

Pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.

Persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat, in functie de gradul handicapului, beneficiaza de reducerea stagiilor de cotizare si a varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 3, astfel:
 a) cu 15 ani, reducerea varstei standard de pensionare, daca au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav;
 b) cu 10 ani, reducerea varstei standard de pensionare, daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat;
 c) cu 10 ani, reducerea varstei standard de pensionare, daca au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu.

Asiguratii nevazatori beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare prevazut de lege.

Beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 6 luni pentru fiecare an de privare de libertate, de deportare in strainatate dupa data de 23 august 1944 si/sau de prizonierat asiguratii cu stagiul complet de cotizare, carora li s-au stabilit drepturi privind vechimea in munca in conditiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. a), b) si c) si alin. (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile ulterioare.

Asiguratii care au realizat stagii de cotizare in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii: in conditii de munca speciale, in conditii de munca deosebite, in conditiile prevazute mai sus, precum si in conditiile prevazute de legi speciale, beneficiaza cumulativ de reducerea varstei standard de pensionare.

Varsta de pensionare redusa nu poate fi mai mica decat varstele prevazute la art. 42, art. 43 alin. (1) sau decat varsta rezultata ca urmare a aplicarii reducerii maxime prevazute la art. 43 alin. (2), art. 46 si art. 47 alin. (1), respectiv decat a reducerilor maxime de 10 ani prevazute in anexele nr. 4 si 5, dupa caz.

 Asiguratii care au realizat stagii de cotizare in conditii normale de munca, precum si in conditiile prevazute de legi speciale sau, dupa caz, in conditiile mentionate mai sus beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare pana la 50 de ani pentru femei, respectiv pana la 55 de ani pentru barbati.

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 10 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.
Reducerea varstei nu poate fi cumulata cu o alta reducere prevazuta de prezenta lege sau de legile speciale. Varsta de pensionare redusa nu poate fi mai mica de 55 de ani.

Potrivit anexei nr. 3 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, varsta standard de pensionare si stagiul minim si complet de cotizare pentru femei si barbati in perioada decembrie 2008 – martie 2009 este urmatoarea:

I. – Pentru femei:
 - varsta standard de pensionare = 58 ani si 6 luni;
 - stagiul complet de cotizare = 27 ani;
 - stagiul minim de cotizare = 12 ani.

 II. – Pentru barbati:
 - varsta standard de pensionare = 63 ani si 6 luni;
 - stagiul complet de cotizare = 32 ani;
 - stagiul minim de cotizare = 12 ani.

In speranta ca raspunsul nostru a reusit sa contribuie cu succes la solutionarea problemelor dumneavoastra, va asiguram de intreaga noastra consideratie.( Consilier – Asigurări sociale)



Tags: somajconditii somajprocentul de somajcuantumul indemnizatiei de somajcare este varsta de pensionarepensiicascassconditii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

STUDIU DE CAZ: Legislatia Muncii
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

6ComentariiAdauga comentariul tau

1
costache maria 17-Aug-2011
Ma numesc Costache Maria sunt nascuta 06.11.1957 am lucrat din 11.02.1974
pana in 16.06.2010somajgrupa 2-a pana in aprilie 2001.Pe legea veche60ani pensie femeitrebuia sa ies la pensieanticipata la 54ani si 6 luni.Cu noua lege a pensiilor pt.femei 63 ani pensieies la pensie la 55 ani si 11 luni.Am terminat cu somajul ,nu am nici 54 ani si pana la 55 ani si 11 luni ce pot face stiind ca la varsta asta nu te mai angajeaza nimeni pentru 2 ani?Va rog sa-mi trimiteti raspuns daca este posibil pensionarea anticipata partial cu diminuarea procentuala respectiva.Multumesc.
2
bordeaianu cristian 31-Oct-2009
as dori sa stiu si eu ce se poate antampla daca antarzi trei zile la viza
3
TEODORESCU MIHAI 10-Aug-2009
am demisionat cu acordul partilor,demisia a expirat pe 30.07 2009,si m-am angajat imediat pe 01.08.2009 la o alta societate.Doresc sa-mi spuneti daca beneficiez de indemnizatie de somaj si dupa cit timp,caci si societatea aceasta are mari probleme.
4
voinea florin 12-Iun-2009
Buna ziua.As avea si eu o intrebare la care doresc un raspuns:Am lucrat la o firma cu carte de munca pe o perioada de 9 luni iar pe cartea mea de munca nu sunt sigur daca este trecuta toata peioada deoarece 3 luni am fost in proba.Dupa 9 luni miam dat demisia si imediat mam angajat la o alta firma tot cu contract si carte de munca perioada in care am stat fara servici fiind aproximativ 2 saptamani.La firma actuala unde lucrez de aproximativ 4 luni jumatate se aude ca lucrurile nu merg foarte bine si se vor face unele restructurari.As dori sa stiu daca eu pot beneficia de indemnizatia de somaj deoarece am o demisie de la fostul loc de munca si doar 1 an lucrat pe cartea de munca desi nu sunt sigur ca imi este trecutra toata perioada care am lucrat in cartea de munca.
Va multumesc !
5
Minda Roxana 28-Apr-2009
Buna ziua. As avea si eu o intrebare, am fost disponibilizata din motive medicale(nu mi-au iesit bine analizele, le-am refacut au iesit ok) dar am fost disponibilizata pe motiv ca am restrictie sa lucrez in mediu toxic.In acest caz as putea beneficia de somaj?Va multumesc anticipat.O zi buna
6
soare mihaela simona 31-Ian-2009
Buna ziua.Am si eu o intrebare:pot sa cer angajatorului somajul in cazul in care acesta nu vrea sa ma mai primeasca inapoi la serviciu dupa terminarea concediului pentru ingrijire copil pana la 2 ani pe motiv ca nu mai are loc si trebuie sa faca restructurari.mentionez ca postul meu pe care am fost angajata nu a fost desfintat si nici nu se desfinteaza ,in locul fiind o alta persoana.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."