Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Solutii practice: Financiar - care sunt implicatiile platilor compensatorii?



Care sunt taxele si impozitele care se aplica la acest venit, din salarii compensatorii, atat la angajat cat si la angajator?

Raspuns:

CAS
In ceea ce priveste CAS, remarcam dispozitia Ordinului nr. 1019/2007 care stabileste ca în baza de calcul lunara a contributiei individuale(si implicit si a celei datorate de angajator) intra si veniturile brute realizate de persoanele care nu se mai regasesc în situatiile prevazute de art. 5 alin. (1) pct. I si II din Legea nr. 19/2000, modificata si completata (adica, salariatii si asimilatii acestora), dar încaseaza drepturi ca urmare a faptului ca au detinut aceasta calitate. Aceasta dispozitie trebuie interpretata si prin prisma abrogarii din cadrul art. 26 din aceluiasi act normativ a exceptarii de la plata CAS a drepturilor platite salariatilor potrivit legii în cazul încetarii raporturilor de munca. In aceasta ipoteza se înscriu:
- suma acordata în momentul disponibilizarii;
- platile compensatorii, datorate salariatilor concediati potrivit acordurilor colective.

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

In ceea ce priveste drepturile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, datorarea si achitarea CAS se face în conditiile art. 5 alin. (1) pct. III coroborat cu art. 21 alin. (5) si alin. (6) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata. In aceasta situatie se regasesc:
- indemnizatia pentru somaj;
- venitul de completare.

Consilier Codul Muncii va ofera solutii
pentru toate problemele dvs. de legislatia
muncii!

CCIASS
Contributia se datoreaza de angajator asupra sumelor acordate persoanelor concediate în masura în care acestea se suporta din fondul de salarii realizat, asa cum este acesta constituit cu respectarea prevederilor legislatiei financiar-fiscale.

In ceea ce priveste sumele suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, prevederile O.U.G. nr. 158/2005, modificata si completata, fac vorbire de aplicarea contributiei asupra indemnizatiei pentru somaj.

SOMAJ
In conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002, modificata si completata, în aplicarea careia s-a emis H.G. nr. 174/2002, asa cum a fost modificata inclusiv prin H.G. nr. 149/2008, nu se supun contributiei de somaj urmatoarele venituri:
- compensatiile acordate în conditiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de munca, salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor;
- veniturile brute realizate de persoanele care nu se mai regasesc în situatiile prevazute la art. 19 din lege (salariati sau asimilatia ai acestora), dar încaseaza venituri ca urmare a faptului ca au detinut calitatea de asigurat obligatoriu prin efectul legii.

Prin urmare, nici unul dintre drepturile banesti reglementate de O.U.G. nr. 8/2003, nu sunt supuse contributiei de somaj.

CAAMBP
Din analiza prevederilor Legii nr. 346/2002, asa cum au fost modificate si completate prin O.U.G. nr. 91/2007, rezulta ca din sfera sumelor exceptate de la plata CAAMBP au fost eliminate drepturile platite potrivit dispozitiilor legale în cazul desfacerii contractelor individuale de munca. In aceasta sfera s-ar înscrie suma acordata în momentul disponibilizarii si platile compensatorii.

In ceea ce priveste indemnizatia pentru somaj si veniturile de completare, precizam ca analiza oportunitatii retinerii contributiei pentru perioada acordarii acestor drepturi nu poate face abstractie de faptul ca scopul asigurarii este de a acoperi riscurile de boala si accident generate de o activitate profesionala, or, în cazul de fata, persoanele remunerate nu presteaza munca.

In schimb, în masura în care somerii sunt angrenati în activitati de practica profesionala în cadrul cursurilor pe care le urmeaza potrivit legii, CAAMBP se suporta integral din bugetul asigurarilor pentru somaj, la nivelul drepturilor acordate în perioada respectiva.

CASS Contributia individuala nu se datoreaza asupra :
- sumelor acordate în momentul disponibilizarii;
- veniturilor de completare;
- platilor compensatorii.

In ceea ce priveste indemnizatia pentru somaj, acesta reprezinta baza de calcul a cotei individuale de CASS si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj.

CFGCS
In conformitate cu prevederile Legii nr. 200/2006, în aplicarea carora s-au emis normele aprobate prin H.G. nr. 1850/2006, în baza de calcul a contributiei pentru constituirea fondului de garantare a platii creantelor salariale intra sumele platite din fondul de salarii, cu exceptia compensatiilor acordate în conditiile legii si ale contractului colectiv de munca, salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor.

Prin urmare, nici unul dintre drepturile banesti reglementate de O.U.G. nr. 8/2003, nu sunt supuse contributiei pentru constituirea fondului de garantare a creantelor salariale.

IMPOZIT

Asa cum prevede art. 55 alin. (4) lit. j) din Codul fiscal, nu sunt supuse impozitului pe venit sumele acordate potrivit legii, reprezentand:
- platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective;
- sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala la încetarea raporturilor de munca sau de serviciu, ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare.

Veniturile de completare urmeaza regimul de impozitare al indemnizatiei pentru somaj.


Tags: CASCASSsomajimpozitcodul fiscalmuncasalariicontracte


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Solutii practice: Financiar - care sunt implicatiile platilor compensatorii?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Andrei 26-Mar-2009
Buna ziua,

As avea o intrebare referitoare la articolul postat....

Sa presupunem ca firma X acorda 5 salarii brute compensatorii (conform deciziei de incetare a raporturilor dintre parti), catre angajatul Y.

Firma X opreste si vireaza catre buget CAS, CASS, impozit, dari aferente platilor compensatorii.

Aceste dari se vireaza toate o data.

Salariatul Y mai beneficiaza de asistenta medicala si pensie in cele 5 luni pentru care a primit ajutorul sau este descoperit?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."