Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediului medical prenatal si postnatal nu constituie vechime in specialitate



Concediului medical prenatal si postnatal nu constituie vechime in specialitate

Am achizitionat ,, CONSILIER ASIGURARI SOCIALE" si am gasit printre altele urmatorul fragment "Intrucat in perioada concediului medical prenatal si postnatal nu se presteaza activitate, aceasta perioada nu constituie vechime in specialitate, utila la stabilirea unui spor de vechime sau a concediului.
Este corect?

Raspuns:

Suspendarea raporturilor de munca reglementata de art. 50 din Codul muncii genereaza efecte specifice in ceea ce priveste acordarea drepturilor aferente contractelor individuale de munca.

Prima si cea mai importanta regula este enuntata la art. 49 alin. ( 2) din Codul muncii, conform caruia suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor salariale de catre angajator.

Totul despre fisa postului!

In sfarsit, aveti o sursa sigura de explicatii si modele pentru a intocmi rapid si eficient orice fisa a postului!

In ceea ce priveste celelalte drepturi nascute din contractul individual de munca, atat reglementarile, cat si practica au oscilat in timp. Reglementarea aplicabila in prezent, se regaseste la art. 49 alin. (3) din Codul muncii, in conformitate cu care, pentru a continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor pe durata suspendarii contractului de munca este necesar sa existe prevederi exprese in legi speciale, in contractul colectiv de munca aplicabil, in contractul individual de munca sau in regulamentul intern.

Unul dintre aceste drepturi ar putea fi si vechimea in munca. Spre exemplu, pentru aprecierea perioadei de suspendare a contractului de munca in raport cu vechimea in munca acumulata de salariat, vom tine cont de prevederile art. 16 alin. (3) din Codul muncii, in conformitate cu care vechimea in munca se stabileste in functie de munca prestata in baza unui contract individual de munca.

Aplicand prevederile art. 49 alin. (3) din Codul muncii ar rezulta ca, fara o prevedere expresa de exceptare, perioada de suspendare a raportului de munca nu genereaza vechime in munca. Dar care ar putea fi exceptiile?

Prevederile O.U.G. nr. 148/2005, modificate si completate prin Legea nr. 7/2007 mentioneaza la art. 18 alin. (7) - concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.

Prin raportare la acest text de lege, in alte cazuri de suspendare a raporturilor de munca legile speciale tac (vezi situatia concediilor de asigurari sociale de sanatate acordate in baza O.U.G. nr. 158/2005, modificata si completata), ceea ce nu determina acordarea implicita a altor drepturi pe perioada de suspendare. Prin urmare ramane la latitudinea partilor sa stipuleze in contracte colective, individuale sau in regulamente interne mentinerea altor drepturi pe durata suspendarii raporturilor de munca (vechime in munca, vechime in specialitate, concediu de odihna, sporuri, prime).

In absenta unor asemenea reglementari exprese, rezulta ca perioadele de suspendare a raporturilor de munca se pot exclude din perioadele luate in calcul pentru acordarea unor drepturi (sporuri, concediu de odihna). Data fiind insa practica constanta si indelungata care este contrara prevederilor art. 49 alin. (3) din Codul muncii, recomandam sa reglementati expres acordarea sau neacordarea unor drepturi in functie de aceste perioade, ca mijloc de prevenire a unor neintelegeri bazate pe necunoasterea legii.


Tags: muncaCodul munciilegislatia munciicontractul colectiv de muncaMinisterul Munciifisa postuluicassomajlegea 319/2006concediu medicalcodul muncii 2008vechime in munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Concediului medical prenatal si postnatal nu constituie vechime in specialitate
Rating:
Nota: 4.67 din 9 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

3ComentariiAdauga comentariul tau

1
Militaru Rodica 03-Aug-2022
Bună ziua,nora mea lucreaza de la începutul luni Decembrie anul.trecut ,la sfarsitul luni a aflat ca este însărcinată. Ea a lucrat pana pe 30 iulie Zilele astea trebuie sa nasca ,nu a avut concediu medical pana acum ,a mers la munca pana la 8 luni si 2 săptămâni. Acum de la 1 August i sa dat concediu medical. I sa spus ca are 126 de zile medical.Poate beneficia de indemnizația de crestere a copilului?
2
herciu liliana 20-Oct-2010
buna seara,m ar intresa si pe mine cate luni tre sa ai fara intrerupere pe cartea de munca pt a beneficia de pot natal 6 luni sau 12 luni.multumesc
3
ionelia 12-Apr-2010
daca sunt in somaj si mai am o luna pana mi se termina somaju si eu acum am ramas insarcinata si urmeaza sa ma angajez pot beneficia de prenatal si postnatal?cum sa fac sa beneficiez de ele?va rog raspundetimi pe adresa de mail sa stiu ce pot sa fac
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."