Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediul medical este stagiu asimilat?



Concediul medical este stagiu asimilat?

1. As vrea sa stiu daca, perioada de somaj este o contributie asimilata la fondul de pensii (pensie anticipata) si vechime ani lucrati pt. angajat?
2. Aceeasi intrebare pentru concediul medical, pensie de invaliditate gr. 1, 2 sau 3?

Raspuns:

1. Potrivit art. 37 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii, sau dupa caz si angajatorii au platit contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.

Beneficiarii de indemnizatie de somaj sunt asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege pentru asiguratii acestor sisteme.

Contributia pentru asigurarile sociale de stat si contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj si se vireaza caselor de asigurari respective de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

Drepturile de asigurari sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizatie de somaj se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Potrivit art. 38 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, fara a fi incluse aici: pensia pentru limita de varsta; pensia anticipata; pensia anticipata partiala; pensia de urmas;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

2. Potrivit art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, concediul medical si pensia de invaliditate sunt considerate perioade asimilate stagiului de cotizare.

Abonati-va acum GRATUIT
la cele 12+2 reviste de specialitate!
Click aici!

 


Tags: concediu medicalpensie de invaliditatesomajmuncaCodul munciilegislatia munciicontractul colectiv de muncaMinisterul Munciifisa postuluicassomajlegea 319/2006


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Concediul medical este stagiu asimilat?
Rating:
Nota: 4.5 din 3 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

2ComentariiAdauga comentariul tau

1
manea alexandru 18-Nov-2009
Lucrez de 9 ani la aceeasi firma de paza.Mai am de luat 11 zile lucratoare de concediu pe anul 2009.Nu miam putut lua concediul pentru ca am avut un coleg in concediu medical.Acum ma obliga firma la care lucrez sa imi iau concediul de pe 23 noiembrie.Acum nu am nevoie de concediu, dar am nevoie in luna ianuarie pentru a da examenele la facultate.Am acest drept?
2
cornelia parvu 18-Mai-2009
ma intereseaza sa stiu daca in timpul in care am primit preaviz cf art .65 (1)pot sa imi iau concediu medical si sa ma pensionez pe caz de boala am dreptul ,am inteles ca pe perioada concediului medical se suspenda efectele contractului de munca ,va rog ff mult sa imi rasp cat mai repede din 18.05.2009 am instiintarea de preaviz.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."