BlogulSpecialistului → Management si afaceri → Idei de afaceri - O afacere pe care o puteti incepe in bucatarie
Daca intrati intr-un supermarket sau in orice magazin ceva mai rasarit, veti observa la vanzare niste produse simple si foarte atragatoare: lumanarile de interior – decorative sau aromatizate. In cazul primelor, elementul esential este aspectul: lumanarile decorative pot avea practic orice forma – un globulet, un ou de Paste, un Mos Craciun, un fruct, un animal etc. – si chiar in asta consta atractivitatea lor. La cele aromatizate conteaza mai putin aspectul si mai mult utilitatea (prin ardere, ele raspandesc un miros placut, care parfumeaza atmosfera), din acest motiv ele pot fi simple recipiente – cutiute din tabla sau paharute din ceramica – in care se fixeaza un fitil si se toarna un amestec de ceara, coloranti si uleiuri eterice. Amplasate intr-un loc discret din locuinta, ele isi indeplinesc in mod eficient rolul mentionat mai sus, anume acela de a raspandi in aer o aroma placuta si relaxanta.
Lumanarile de interior se bucura de un succes incontestabil. Ele se vand, practic, in tot timpul anului, deoarece placerea de a avea o lumanare-bibelou sau nevoia de a simti un miros placut in incapere (mai ales atunci cand aveti musafiri) nu sunt legate de vreun moment anume. Si, in mod logic, aceste vanzari cresc in perioada Sarbatorilor de iarna sau de 1 si 8 Martie, cand toata lumea alearga dupa cadouri mai mult sau mai putin simbolice.
Productia de astfel de lumanari este, asadar, o afacere. Iar estetica si utilitatea acestor produse nu sunt singurele argumente pentru a va determina sa demarati o asemenea activitate. Astfel, procesul de productie este foarte simplu si interesant (unora le poate parea chiar o joaca); spatiul necesar nu ridica nici un fel de probleme, fiind suficienta chiar si o bucatarie ceva mai mare; investitia initiala este accesibila oricui, pentru ca nu e nevoie de echipamente, ci doar de un modest set de ustensile; si, in fine, un argument foarte important ar fi urmatorul: majoritatea lumanarilor care se gasesc deja pe piata sunt din import. De ce nu ati schimba dvs. aceasta situatie, venind cu o oferta autohtona atragatoare pe aceasta piata insuficient exploatata?
Accentul se pune nu pe o productie mare de articole simple si ieftine, ci pe o productie mai mica, dar de articole cu totul deosebite (si mult mai scumpe), unde creativitatea joaca un rol important. Aceste lumanari sunt artizanale, ca urmare nu aveti nevoie de echipamente. Veti realiza, rand pe rand, cate o lumanare, fara sa va bateti prea mult capul cu productivitatea. Pentru un singur exemplar s-ar putea sa munciti chiar si o ora, dar rezultatul deosebit pe care-l veti obtine va va permite sa cereti, in mod pe deplin justificat, un pret de cateva sute de mii de lei.
Cauti o afacere profitabila ?Fa lumina! Cum? Pornind de la o simpla lumanare . Suna invechit? Nici vorba! Click aici! |
Cum se realizeaza o lumanare?
In primul rand, se recomanda sa incepeti aceasta afacere ca un hobby, deoarece nu are rost sa investiti intr-un atelier in adevaratul sens al cuvantului pana nu stapaniti la perfectie procesul de productie. Din acest motiv, bucataria este, in general, cel mai potrivit spatiu pentru confectionarea lumanarilor. Aici gasiti o sursa de caldura, apa curenta si, nu in ultimul rand, o masa, lucruri care va permit sa lucrati in siguranta si confort.
Dezavantajul il constituie faptul ca veti face un oarecare deranj in acest spatiu in care mai trebuie sa si gatiti si, eventual, sa mancati. Fabricarea lumanarilor produce destul de multa mizerie si va fi nevoie sa acoperiti masa de lucru si podeaua cu ziare, folie de aluminiu sau hartie-pergament. Folia de aluminiu si hartia-pergament sunt cele mai indicate, deoarece stropii de ceara care sar accidental se pot indeparta usor, fara a lasa urme. Se poate lucra si la o masa amplasata intr-o curte, ceea ce constituie o varianta foarte practica in zilele cu vreme buna.
Foarte pe scurt, procedeul este urmatorul: intr-o matrita (metalica, de obicei) se fixeaza un fitil de bumbac, dupa care matrita se umple cu un amestec de parafina, ceara, acid stearic, coloranti si arome. Amestecul se lasa sa se raceasca si sa se intareasca, apoi se extrage din matrita, ceea ce rezulta fiind o frumoasa lumanare care copiaza forma matritei.
Ingredientele necesare sunt cat se poate de obisnuite si se pot obtine cu usurinta de pe piata interna:
Parafina este un produs alb, fara gust si miros, rezultat in procesul de distilare a petrolului si este ingredientul cel mai des utilizat in fabricarea lumanarilor. Se gaseste sub forma de calupuri sau granule. In general, lumanarile sunt realizate din 90% parafina si10% acid stearic.
Pentru mai multe detalii apasati aici