BlogulSpecialistului → Management si afaceri → Dosare de afaceri - Restaurant de lux
Piata restaurantelor este in continua expansiune: permanent apar noi localuri, iar cele vechi se extind si se transforma conform nevoilor si gusturilor clientilor, aflati si ei intr-o dinamica permanenta. Materialul de fata va indica directiile in care sa va indreptati, ce intrebari sa va puneti si care sunt caile de a obtine raspunsurile. In plus, el va prezinta sfaturi concrete care va vor ajuta sa evitati cele mai frecvente greseli ce pot aparea in exploatarea acestui tip de afacere.
Informatii pe scurt
Capital initial ..........50.000 - 250.000 $
Profit estimat .........4-7% din cifra de afaceri
Situatia pietei .............favorabila
Factori de risc...........stapanirea know-how-ului afacerii,
imaginea restaurantului, grija fata de client
Afacerea se recomanda persoanelor pasionate de gastronomie, care au experienta in domeniul alimentatiei publice.
![]() |
Un produs pentru care clientii stau la coada!
Gogoasa! O sursa excelenta de venituri pentru un intreprinzator care stie sa-i exploateze cele trei atu-uri: gustul bun, pretul mic, servirea rapida. |
Cateva date statistice despre piata restaurantelor
In Statele Unite, cifra de afaceri a serviciilor de alimentatie publica depaseste 300 de miliarde de dolari anual. In cele peste 750.000 de restaurante de diverse tipuri sunt angajati peste 9.000.000 de oameni, iar statisticile arata ca aproape jumatate din persoanele active din Statele Unite sunt, in fiecare zi, clientii unui restaurant. Aceste restaurante inseamna, in general, afaceri mici sau mijlocii, dat fiind ca:
Reusita unui restaurant depinde de aceiasi factori care influenteaza orice alta afacere, mica sau mijlocie. Dar studiile arata ca, in cazul restaurantelor, in primul an de activitate esueaza o treime din ele. Din cele ramase, doar 60% vor ajunge sa aniverseze doi ani de la infiintare. Dar, incepand cu al treilea an, sansele se imbunatatesc simtitor: peste 65% implinesc zece ani de la inaugurare. Anul al treilea de existenta este deci critic: cele care reusesc sa treaca de acesta au mari sanse sa devina afaceri stabile, de lunga durata si sa se bucure de succes. Acest lucru sugereaza ca, daca doriti sa cumparati un restaurant, alegeti unul care se afla in al treilea an de functionare. In cazul celor in franchiza, lucrurile stau mult mai bine: doar 10% dau faliment in primul an, iar dupa cinci ani peste 85% sunt inca pe piata.