Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania fata cu dezvoltarea umana



Inainte de a intra propriu-zis in subiect, am gasit de cuviinta sa astern, pe scurt, principalele “specificatii tehnice” ale acestui concept.

Ce reprezinta IDU ?
Indicele de Dezvoltare Umana (IDU) este un indicator gandit sa masoare in mod relevant, dar in acelasi timp simplu si transparent, gradul de bunastare al locuitorilor unui stat.

Cum se calculeaza ?
IDU este calculat ca media aritmetica simpla a trei indici: indicele sperantei de viata, indicele produsului intern brut anual pe locuitor si indicele educatiei.

Indicii sperantei de viata si produsului intern brut anual pe locuitor se determina astfel:
(valoare la momentul de calcul in tara X – valoare minima) / (valoare maxima – valoare minima).

Pentru speranta de viata, valoarea maxima este 85 de ani iar cea minima 25 de ani.
In cazul produsului intern brut anual pe locuitor, valoarea maxima este 40.000$ si cea minima 100$ (aceste valori maxime si minime au fost folosite in calculele pentru intocmirea ultimelor clasamente mondiale oficiale al tarilor dupa IDU).


Criza, deciziile disperate ale guvernului...toate te determina sa cauti solutii. Asocierea in participatiune este SOLUTIA momentului. Detalii aici >>>


Exemplu de calcul al celor 2 indicatori pentru Romania:
Indicele sperantei de viata = (71,4 ani – 25 ani) / (85 ani – 25 ani)
Indicele PIB anual pe locuitor = (7.500 $ – 100 $) / (40.000 $ – 100 $).
In cazul educatiei, calculul se face dupa relatia:
Indice educatie = 2/3 * Procent de alfabetizare al populatiei adulte + 1/3 * Procent de scolarizare al populatiei adulte.

Acestea fiind spuse, putem trece la ce ne intereseaza de fapt – Rapoartele. Ce ne arata rapoartele ?
Ei bine (ca asa-i vorba), ele ne arata ca, in anul 2003, tara noastra s-a clasat la IDU – din 177 de state “evaluate” – pe locul 64. Cu o valoare a indicelui de 0,792, ne-am incadrat la limita superioara a “categoriei medii” (note intre 0,5 si 0,8).

Mai putin bine, aceleasi statistici ne mai “soptesc” ca doar 8 state europene din cele peste 40 au fost “notate” sub Romania. Bulgaria, Macedonia si Rusia erau inaintea noastra la acest capitol.

2004 a adus oarecare progrese: Romania se claseaza pe pozitia 60, cu un indice de 0,805. Uraa! Am intrat in “categoria superioara” (dezvoltare umana ridicata) – e drept, la coada acestei categorii.

Un “ura” scurt: nu ar fi cazul sa ne imbatam cu o tuiculita de prune foaarte diluata, asa cum le place, probabil, unor semeni mai “din deal” sa ne vanda. Asta deoarece ne-am clasat, iar, in urma eternei noastre rivale, Bulgaria (locul 54). Ne-au luat, “nesuferitii”, la speranta de viata si la educatie. Mai mult, din randul tarilor membre UE, pe 2004 ne-am clasat ultimii.

In 2005 romanescul IDU creste iarasi, atingand 0,813.
2007: IDU pentru tara noastra creste la 0,837, clasandu-ne doar pe locul 63. Bulgaria a obtinut 0,840, ocupand locul 61. Bulgarii s-au mentinut inaintea noastra la educatie si la speranta de viata.

Ce ar fi de facut ca sa ne miscam si noi mai vioi?

Solutii pentru cresterea standardului de viata, chiar si in aceste vremuri de recesiune, exista. Cheia evolutiei este sa asteptam (cat) mai putin de la autoritati (care, este drept, nu au fost si nu sunt prea interesate si nici capabile sa-si faca datoria) si sa intelegem ca depinde in primul rand de fiecare dintre noi cat de bine o vom duce.

Tags: resurse umaneIDUcriza


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Romania fata cu dezvoltarea umana
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Vrei sa cunosti arta de a face economii? Iata cateva sfaturi bune

de Adela Simonescu
Multi oameni cred ca nu isi permit sa puna bani deoparte. In fapt nu isi permit sa nu puna bani deoparte. Sunt si oameni care cred ca mai au timp,...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top: 15 sfaturi esentiale in 2016

de Adela Simonescu
Cateva sfaturi care sa va ajute sa construiti un 2016 cat mai prosper: 1. Cunoaste-ti valoarea. Evalueaza-ti competentele si contributia la bunul...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Secretul afacerilor de succes. 10 sfaturi esentiale

de Maria Nicutar
Care sunt regulile de care vom tine cont pentru a cladi o afacere de succes?   1. Fa ceea ce iti place pentru ca altfel este complet pierdut....
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top. Gandurile care ne fac sa economisim mai multi bani

de Maria Nicutar
Avem mai multe haine decat ne trebuie. Nu apucam sa le purtam pe toate si deja ne dorim altele. Avem mai multe carti decat ne trebuie. Nu le-am citit...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."