Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediul de odihna si preavizul la concediere drepturi distincte ale salariatilor



O societate doreste sa concedieze jumatate din personal, la inceputul lunii ianuarie 2013. S-a stabilit la inceputul anului 2012 ca efectuarea concediului de odihna sa fie in luna decembrie 2012 in mod obligatoriu. Avand in vedere ca perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare, vom stabili daca se poate considera concediul de odihna ca si perioada de preaviz si daca, in caz contrar, se poate acorda perioada de preaviz in luna noiembrie.

Solutia consultantului:

Programarea efectuarii concediului de odihna se face in conditiile art. 148 din Codul muncii de angajator. Angajatorul are obligatia sa efectueze programarile cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca. Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.

Astfel, in cazul programarii colective se pot stabili perioade de concediu de odihna ce nu pot fi mai mici de 3 luni, daca programarea este colectiva atunci perioada efectuarii concediului de odihna poate fi septembrie - decembrie.

In cazul programarii individuale, se poate stabili chiar data efectuarii concediului de odihna sau se poate stabili o perioada in care salariatul poate efectua concediul de odihna, perioada ce nu poate fi mai mare de 3 luni. Astfel, se poate stabili fie ca salariatul X va efectua concediul de odihna in perioada 24 - 31 decembrie, fie ca salariatul X poate efectua concediul de odihna in perioada octombie - decembrie. In cel din urma caz, salariatul poate solicita efectuarea concediului de odihna in perioada octombrie - decembrie cu cel putin 60 de zile inainte.

Ori, daca programarea se face de catre angajator, si avand in vedere situatia creata cu privire la disponibilizarea a jumatate din personal angajatorul poate reveni asupra acestei decizii si poate stabili ca perioada de efectuare a concediului de odihna aferent anul 2012 sa fie in luna noiembrie. Potrivit art. 75 persoanele concediate in temeiul art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Preavizul si concediul de odihna sunt doua drepturi distincte ale angajatului. Desi Codul muncii nu specifica daca la sfarsitul perioadei de proba contractul de munca inceteaza, apreciem ca salariatii dsponibilizati pot efectua perioada de preaviz in luna noiembrie si concediul de odihna in luna decembrie. In decizia de incetare a CIM va fi trecuta durata preavizului conform legislatiei aplicabile in vigoare.

Tags: Codul munciiconcediu de odihnapreavizconcedierepreaviz


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Concediul de odihna si preavizul la concediere drepturi distincte ale salariatilor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"