Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concedierea pentru necorespundere profesionala



Problema

Care este procedura concedierii pentru necorespundere profesionala? Care sunt documentele ce trebuie intocmite din punct de vedere legal?

Solutia specialistului

Art. 69 alin. (2) din Codul muncii, republicat, prevede ca in perioada in care au loc consultari, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante si sa le notifice, in scris, urmatoarele:
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.

Potrivit alin. (3) din acelasi articol, criteriile prevazute la alin. (2) lit. d) se aplica pentru departajarea salariatilor dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta. Cu alte cuvinte, criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere se aplica pentru departajarea salariatilor dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta.

Asadar, atunci cand nu se reduc toate posturile de un anumit tip (de aceeasi natura) este necesara selectia dupa anumite criterii a salariatilor care vor fi concediati.

Observam astfel ca prin alineatul (3) al art. 69 din Codul muncii, republicat, s-au modificat criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere.

Astfel la momentul actual, observam ca pe primul plan se afla criteriul competentei profesionale, iar numai in subsdiar, daca mai exista salariati care nu au putut fi departajati potrivit acestui criteriu, deoarece de exemplu performantele profesionale ale acestora sunt similare, selectia salariatilor care vor fi concediati colectiv se va realiza prin utilizarea criteriilor prevazute de lege si/sau de contractele colective de munca.

Noutatea introdusa in urma modificarii Codului muncii prin Legea 40/2011 este aceea ca permite angajatorului ca la reducerea unui post din cele 5 existente, de exemplu, selectia sa se faca in primul rand in raport de evaluarile profesionale ale salariatilor ce detin cele 5 posturi, deci in raport de performantele profesionale ale acestora si abia in subsidiar in baza celorlalte criterii de stabilire a ordinii de prioritate la concediere prevazute de lege si/sau contractele colective de munca.

Asadar, performanta profesionala este primul criteriu pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere, fiind urmata pentru departajarea salariatilor de criteriile prevazute de lege si/sau contractele colective de munca.

Prin urmare primul si cel mai important document pentru concedierea salariatilor pentru necorespundere profesionala este fisa de evaluare.

In demersurile intreprinse pentru concedierea salariatului/salariatilor pentru necorespundere profesionala trebuie sa tineti cont ca persoana concediata astfel sa nu fie protejata de lege.

In cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului (art. 61 lit. d) din Codul muncii republicat).

Potrivit art. 63 alin. (2) din Codul muncii, concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

In cazul in care concedierea se dispune pentru necorespundere profesionala angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul de 3 zile lucratoare, precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

Potrivit art. 75 din Codul muncii, persoana concediata pentru necorespundere profesionala beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. Exceptie fac persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).

In concluzie, in vederea concedierii pentru necorespundere profesionala rezumand cele prezentate mai sus, trebuie sa intocmiti urmatoarele documente:

1. Fisa periodica de evaluare
2. Dovada ca i-a fost oferit un alt loc de munca potrivit pregatirii profesionale
3. Adresa de solicitare a locului/locurilor de munca inaintata agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca
4. Raspunsul angajatului/dupa caz
5. Preavizul, ce nu poate avea o durata mai mica de 20 de zile lucratoare daca salariatul/salariatii nu se afla in perioada de proba
6. Decizia de concediere ce are ca temei art. 61 lit. d) din Codul muncii.

 

Tags: concedierenecorespundere profesionalacodul muncii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Concedierea pentru necorespundere profesionala
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."