Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Durata preavizului



Din continutul contractului individual de munca nu lipsesc mentiunile referitoare la durata preavizului atat in caz de concediere, cat si in caz de demisie.

De curand am discutat cu un prieten despre situatiile in care pot fi stabilite de catre partile contractului de munca a unor perioade de preaviz diferite de cele instituite de Codul muncii. Concluziile la care am ajuns pot fi sistematizate dupa cum urmeaza.

In temeiul art. 73 din Codul muncii care statueaza ca in cazul concedierii, salariatul beneficiaza de un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare, nimic nu impiedica ca prin acordul de vointa al partilor sa se stabileasca o perioada de preaviz mai mare decat cea prevazuta de dispozitia anterior mentionata. Se poate observa din chiar continutul reglementarii legale ca acest preaviz este vazut ca un beneficiu pentru salariat, un drept al acestuia.

In ceea ce priveste preavizul in caz de demisie, art. 79 alin. (4) din Codul muncii dispune ca „Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.”

In aceasta situatie, marirea duratei acestuia peste cea maxima admisa de Codul muncii nu este legala intrucat stabileste pentru salariat o obligatie care incalca dispozitia imperativa prevazuta de art. 79 alin. (4) din cod si pe cele ale art. 38 din Codul muncii potrivit carora „Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.”


Tags: preavizcontractul individual de muncaCodul munciiconcedieredemisie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Durata preavizului
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

6ComentariiAdauga comentariul tau

1
ileana 01-Aug-2010
Buna ziua,
as vrea sa stiu daca sunt in somaj tehnic angajatorul poate sa ma trimita in somaj,desfintand-se punctul de lucru la care lucrez?
2
Mircea 19-Iun-2010
As dori sa stiu si eu durata serviciului la intrare in preaviz?E de 8 sau 4 ore?
3
ruxandra 21-Mai-2010
Buna ziua,
as vrea sa stiu ce se intampla, din punct de vedere legal, daca imi dau demisia si nu vreau sa stau in preaviz.Mentionez ca am functie de conducere si ar trebui sa stau in preaviz 30 de zile, iar angajatorul, cu siguranta nu va fii de acord sa plec mai devreme.Multumesc!
4
Traduceri Engleza 06-Apr-2010
Deci pentru functiile de conducere perioada de preaviz la concediere este tot de 15 zile?

Gabriel Aftenie
Traducere Engleza
5
antoci mihai 08-Feb-2010
buna ziua as vrea sa stiu ,daca in periuada de 15 re preaviz sunt obligat sa lucrez tot 8 ore sau lucrez 4 ore si sunt platit 8 ore multumesc
6
gabriela 13-Oct-2009
decand se ia in considerare preavizul de cand au anuntat verbal sau de la primirea documentului? multumesc
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"