Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Greseala in Contractul de Munca: Amenda de pana la 10.000 lei



Intrebare: Conform noilor modificari ale codului muncii avantajele in natura (beneficii, de ex. contravaloarea abonamentului de servicii medicale) trebuie specificate in actul aditional la CIM? Daca nu sunt mentionate in CIM sau act aditional care sunt sanctiunile care se aplica pentru aceasta nerespectare?

Raspuns: Unul dintre elementele contractului individual de munca il constituie, potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (3) lit. k) din Codul muncii , salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.

Conform art. 160 din Codul muncii , salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Asadar, din venitul salarial fac parte salariul de baza, indemnizatii, sporurile si alte adaosuri.

Avantajele, cum este cazul suportarii de catre angajator a contravalorii unui abonament de servicii medicale, altele decat cele de medicina muncii, constituie adaosuri la salariu de baza. De aceea consideram ca trebuiesc incluse in contractul individual de munca.

Obligatia de inserare in contractul individual de munca a elementelor constitutive ale veniturilor salariale exista si anterior modificarii Codului muncii prin Legea 40/2011.

In urma acestei modificari constituie elemente ale contractului individual de munca si:

- fisa postului;
- criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
- cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura acordate in cazul in care partile insereaza in contractul individual de munca o clauza de mobilitate.

In indeplinirea obiectivelor stabilite de legea sa de organizare, Inspectia Muncii controleaza:

- incadrarea in munca si incetarea activitatii persoanelor care desfasoara orice activitate in temeiul unui contract individual de munca sau al unei conventii civile de prestari de servicii;

- stabilirea si respectarea duratei timpului de lucru;

- stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata;

- accesul fara nici o discriminare pe piata muncii al tuturor persoanelor apte de munca, respectarea normelor specifice privind conditiile de munca ale tinerilor, femeilor, precum si ale unor categorii de persoane defavorizate;

- respectarea celorlalte prevederi cuprinse in legislatia muncii si a clauzelor contractelor colective de munca;

Atunci cand conducatorul persoanei juridice nu isi indeplineste obligatiile legale, inspectorul de munca are dreptul sa dispuna masuri pentru indeplinirea acestora.

Conform art. 21 din Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea atributiilor si drepturilor sale, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10. 000 lei.

Tags: contractul de muncaamendacodul munciicimindemnizatiiinspectia muncii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Greseala in Contractul de Munca: Amenda de pana la 10.000 lei
Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi

Articole conexe

Diferente de pret. Utilizare cont 348

Analizam mai jos cazul unei societati care produce produse finite inregistrate la pret de vanzare prin 345 = 711,  dand ca exemplu suma de 10...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atentie: Declaratia 200 nu se depune de catre persoanele care...

de Www.contabilul.ro
Contribuabilii care, in anul 2011, au realizat venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Se modifica legea contabilitatii!A fost aprobata Ordonanta nr. 37

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 181/21.III.2012, a fost publicata Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atentie la tratamentul contabil corect cand se constata plus la inventariere!

Incheierea procesului de inventariere poate sa aduca (si, de cele mai multe ori, chiar aduce) unele suprize. In acest domeniu stim deja ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"