Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diferente de pret. Utilizare cont 348



Analizam mai jos cazul unei societati care produce produse finite inregistrate la pret de vanzare prin 345 = 711,  dand ca exemplu suma de 10 lei. In anumite cazuri aceste produse finite sunt vandute la un pret superior: de exemplu, 12 lei. Vom stabili astfel daca sunt corecte inregistrarile urmatoare la vanzare:
411= 701 12 lei

711 = 345 10 lei
si daca este obligatorie folosirea diferentelor de pret 348?

Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor pct. 160 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:

" In functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, in activitatea de productie sau metoda pretului cu amanuntul, in comertul cu amanuntul.
    
(2) Costul standard ia in considerare nivelurile normale ale materialelor si consumabilelor, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate, daca este necesar, in functie de conditiile existente la un moment dat.
    
(3) Diferentele de pret fata de costul de achizitie sau de productie trebuie evidentiate distinct in contabilitate, fiind recunoscute in costul activului".

In procesul de productie, produsele finite se obtin fizic ori in fiecare zi, ori la diverse date din luna. In acel moment, acestea trebuie evidentiate si in evidenta operativa (in notele de predare, in fisele de magazie etc), dar si in contabilitate. De asemenea, acestea se vind si trebuie evidentiate in documentele de livrare (facturi, avize etc).
Ca urmare, tebuie evaluate pentru a li se stabili un pret (un cost) in momentul obtinerii si al vinzarii.
 
Dar, la momentul acesta o serie de cheltuieli nu pot fi cunoscute cu exactitate (energie electrica, salariile direct sau indirect productive, telefoane, poate si chirii, amortizari, costul unor materii prime si materiale pentru care, desi se regasesc fizic la mometul obtinerii produsului,  nu au sosit documentele de provenienta etc). Aceste cheltuieli sint cunoscute efectiv la finalul lunii (perioadei), cind soseste factura de energie, factura de telefoane, factura de chirie (daca este exprimata in valuta), cind se intocmeste statul de salarii pentru luna respectiva, cind se calculaeaza amortizarea utilajelor, cind au sosit efectiv facturile pentru materiile prime si materiale etc.
 
Ca urmare, la momentul obtinerii produselor finite si la momentul vinzarii acestora, pentru inregistrarea in evidenta tehnico-operativa si in contabilitate, se utilizeaza un cost prestabilit, un cost per unitatea de masura estimat.

Acest cost prestabilit (numit si cost de inregistrare, cost standard sau cost estimat) poate fi costul efectiv al produsului respectiv obtinut in luna (perioada) precedenta sau un cost estimat pe baza unor informatii existente la momentul obtinerii produsului. Dar, de regula, se utilizeaza costul efectiv din luna (perioada) precedenta.
 
Asadar:
- in momentul obtinerii produsului finit se face inregistrarea:
345 = 711 - cu costul de inregistrare (standard)
- se vinde produsul finit pe baza de factura:
4111 = %
             701 - pretul de vinzare
            4427 - tva colectata
- se descarca gestiunea cu produsele vindute:
711 = 345 - cu costul de inregistrare (standard) al produselor vindute
 
La finalul lunii (al trimestrului, semestrului, anului etc) se realizeaza calculatia efectiva de cost de productie, pe baza informatiilor reale detinute, intocmindu-se fise de productie (fise de calculatie) pentru fiecare produs in parte, in functie de: numarul de unitati de produse obtinute, de costurile efective care concura la producerea bunurilor (costurile cu materiile prime, materiale, energie electrica, salariile direct si indirect productive, telefoane, chirii, amortizari etc).
Din aceasta calculatie, pe baze reale, rezulta costul efectiv al fiecarui produs in parte obtinut in perioada respectiva.
 
In acest moment, produsul are doua costuri: unul estimat (standard), la care a fost inregistrat, si unul real, obtinut pe baza unor calcule avind la baza documente.
Rezulta ca si in contabilitate produsul respectiv trebuie sa fie evidentiat la costul real (atit pe intrari, cit si pe iesiri).

Diferenta dintre costul estimat initial (de inregistrare, standard) si costul efectiv se contabilizeaza cu ajutorul contului 348, fara a se afecta contul 345.
Dupa inregistrarea diferentei de cost prin 348, noul cost efectiv al bunului este dat de suma dintre 345 si 348 (atit pentru intrari, cit si pentru iesiri).
 
Aceasta diferenta care se aloca intrarilor de bunuri poate sa fie in plus (cind costul efectiv este mai mare decit costul de inregistrare), caz in care se face inregistrarea:
348 = 711 cu suma diferentei in negru
sau poate sa fie in minus (cind costul efectiv este mai mic decit costul de inregistare), cind se face inregistrarea:
348 = 711 cu suma diferentei in rosu.
 
Alocarea (repartizarea) diferentei pe iesiri se poate face fie prin alocarea directa pe fiecare tip de produs vindut (iesit din gestiune), fie prin utilizarea unui coeficient de repartizare care se va inmulti cu valoarea iesirilor.

Acest coeficient se calculeaza ca un raport intre (sold initial 348 cont diferente de cost la inceputul perioadei + 348 diferente de pret aferente intrarilor in cursul perioadei, cumulat de la inceputul exercitiului financiar pina la finele perioadei de referinta) si (sold initial 345 stocuri la pret de inregistrare la inceputul perioadei + valoarea intrarilor 345 in cursul perioadei la pret de inregistrare, cumulat de la inceputul exercitiului financiar pina la finele periadei de referinta).
Acest coeficient se inmulteste cu valoarea produselor vindute in perioada (cu RC 345 din nota contabila de descarcare de gestiune).
 
Daca rezultatul este pozitiv (respectiv daca numaratorul este pozitiv), atunci se inregistreaza:
711 = 378 - cu suma in negru
Daca rezultatul este negativ (respectiv daca numaratorul este negativ), atunci se inregistreaza:
711 = 348 - cu suma in rosu.
 
Numaratorul este pozitiv daca in cursul perioadei costul de inregistrare (estimat) a fost mai mic decit costul efectiv calculat, rezultind astfel diferente pozitive si este negativ daca in cursul perioadei costul de inregsitrare (estimat) a fost mai mare decit costul efectiv, rezultind astfel diferente negative.
 
In contul 711 se evidentiaza cheltuielile efectuate cu obtinerea produsului. Ca urmare, acest cont influenteaza rezultatul contabil (soldul contului 121) si, implicit , impozitul pe profit. Drept urmare, va sfatuim sa procedati la calculul diferentelor de cost cel putin trimestrial, la termenul de determinare a impozitului, astfel incit acesta sa nu fie denaturat.
 
Baza legala:
- punctul 8.3.2.1. Costul stocurilor si functiunea conturilor 345, 348 si 711 din Reglementarile contabile conforme cu directiva a IV-a, aprobate prin OMFP 3055/2009
- art. 19 alin. (2) din Codul fiscal si pct 12 din normele date in aplicarea acestui articol.

Tags: utilizare cont 348pret vanzareOMFP 3055/2009diferente de pret


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Diferente de pret. Utilizare cont 348
Rating:
Nota: 4.63 din 16 voturi

Articole conexe

Diferente de pret. Utilizare cont 348

Analizam mai jos cazul unei societati care produce produse finite inregistrate la pret de vanzare prin 345 = 711,  dand ca exemplu suma de 10...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atentie: Declaratia 200 nu se depune de catre persoanele care...

de Www.contabilul.ro
Contribuabilii care, in anul 2011, au realizat venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Se modifica legea contabilitatii!A fost aprobata Ordonanta nr. 37

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 181/21.III.2012, a fost publicata Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atentie la tratamentul contabil corect cand se constata plus la inventariere!

Incheierea procesului de inventariere poate sa aduca (si, de cele mai multe ori, chiar aduce) unele suprize. In acest domeniu stim deja ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"