Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sefia la romani. Patru metode pentru a avansa pe scara ierarhica intr-o firma



Studiile sociologice arata ca peste jumatate dintre romani isi schimba jobul mai des, cel putin o data la trei ani, noteaza Gardianul. Cei care se misca cel mai incet in aceasta privinta sunt oamenii in varsta, din sectorul productiv. Peste jumatate din angajati declara ca si-ar schimba locul de munca. Una din explicatiile acestui fenomen este faptul ca numai in acest mod se poate avansa pe scara ierahica in cadrul companiilor.

Rezultatele cercetarilor dovedesc ca cel mai mult migreaza angajatii cei mai buni. "E normal ca oamenii sa plece de la un loc de munca la altul avand in vedere ceea ce se intampla pe piata muncii. Nicaieri nu se investeste in formare profesionala, desi noi ne-am batut pentru aceste facilitati fiscale. Patronii dau salarii mici pentru ca li se pare ca forta de munca e si asa in exces.

Dar in sectoarele de nisa, unde e o criza mai mare de resurse umane, practica cea mai raspandita e sa iei angajatii de calitate de la alte companii. E mai simplu sa rezolvi asa problemele de personal, decat sa iei oameni din piata pe care sa ii formezi", ne-a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical. La randul sau, Ion Glisca, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, a observat o diminuare a ritmului de plecare a angajatilor, de cand mai multe sectoare din economia Spaniei au inceput sa aiba probleme. El crede ca se poate beneficia de experienta angajatilor care au schimbat mai multe firme. "Si la mine cand vine un nou angajat care a schimbat multe locuri de munca nu creeaza o impresie prea buna. E chemat de trei ori la interviu si cerem si referinte. Dar acceptam, ca asta e realitatea care ne inconjoara.

Conteaza cat de bine isi face meseria si ce experienta are. Fiecare angajat doreste bani mai multi intr-un timp mai scurt si daca isi imagineaza ca are foarte multe calitati pleaca la alta firma. Unii, care se misca bine si fac rost de bani, au si ce sa puna ipoteca, isi fac chiar propriile firme, ceea ce e mai grav, pentru ca ne pot lua piata si clientii cu care au avut contact.

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Firmele se plang de fluctuatia fortei de munca

Companiile incearca tot mai mult sa fidelizeze angajatii, sa ii ajute sa ia credite, sa le dea anumite avantaje, inclusiv financiare, pentru a avea siguranta mai ales pe posturile-cheie" explica vicepresedintele CNIPMMR. Despre metodele prin care angajatii incearca sa obtina mai rapid avantaje in cadrul companiilor, cea pe care o recunoaste este doar eficienta: "Nu e adevarat ca prin linguseala se mai avanseaza intr-o firma privata. Patronii se uita in primul rand la cati bani poate aduce activitatea unui angajat pentru societate, ca sa aiba de unde plati", sustine Ion Glisca.

1. Desi majoritatea angajatilor stau doar cativa ani intr-o firma, unele companii asteapta poate zeci de ani pentru a face promovari. Pe cei aflati la baza ierarhiei, aceasta situatie ii frustreaza, iar celor din varf li se pare o idee buna, mai ales ca ierarhia pe care o conduc nu are sens, daca nimeni nu mai urca pe ea. Ca sa ocolesti rigorile stricte  ale unei companii. ai cateva variante.  Intai, poti incerca sa intri intr-o echipa. Munca in echipa e o lozinca raspandita aproape in fiecare firma de azi. Ea e inteleasca insa diferit. Cei mai vechi, invatati cu concurenta pentru fiecare post, o inteleg tot in sensul de a impune ierarhii. Unele firme duc ideea de echipa pana la absurd, organizand chiar si concediile si timpul liber in colectiv. Echipa inseamna sa poti spune ce gandesti, sa iti pui in practica ideile, fara sa te gandesti la locul tau in ierarhie. Poti prelua initiative si iti poti crea propriul plan de actiune in paralel cu cel al firmei.

2. Alta varianta este "zborul" din job in job. Daca regulile privind promovarea si cresterea salariului sunt prea stricte, e o pierdere de timp sa astepti asa ceva, daca tot nu stai intr-o firma mai mult de cativa ani. Daca simti ca nu mai ai ce invata si compania nu te poate promova pe un alt nivel, ia-ti  soarta in maini si mergi la alta firma. Aceasta miscare poate fi un mijloc de a obtine o promovare fara a suporta regulile unei anumite companii.  Pana nu de mult, schimbarea slujbei era o sperietoare, mai ales pe vremea cand contractul de munca se intrerupea pentru litera "i", de la indisciplina. Astazi, nimeni nu mai tine seama de asta si schimbarea frecventa a locului de munca poate fi inteleasa ca o metoda de a ramane fidel muncii tale si de a-ti continua proiectele.

Mutarea de la o firma la alta in mai multe functii iti poate spori experienta mai mult decat daca ai sta intr-un singur job o lunga perioada de timp. Exista si reversul: in unele joburi poti ajunge ultimul in ierarhie, fara sa ai garantia ca poti promova mai repede. Unor angajatori nu le convine sa angajaze oameni care isi schimba des jobul, mai ales daca au costuri ridicate de recrutare.

3. Alta varianta e sa iti incepi propria afacere. Nu costa mult sa infiintezi o firma, iar daca ai o baza de clienti intre prieteni si cunoscuti, poti avea un start bun. E o varianta sa muncesti ceea ce iti  place si sa ai controlul a ceea ce faci, fara sa astepti urcarea la varful scarii ierarhice. Unii se ocupa de companiile lor in weekend, ceea ce ii face sa se simta in varful unei ierarhii chiar si cand sunt la baza alteia.

4. In fine, metoda clasica cere sa tii seama ca in general este promovat mai repede cel care place sefului cel mai mult. Nu strica sa acorzi atentie acestui aspect. Nu are rost sa spui ca asta inseamna linguseala. Metoda nu este sa fii caraghios facand pe placul sefului, ci sa te gandesti la ceea ce seful asteapta de la tine. E o nota buna daca iti faci timp sa il scoti din incurcatura pe sef si mai ales daca gandesti la ceea ce are nevoie inainte sa-si dea seama chiar el. Partea cea mai placuta a strategiei de avansare decurge din politica lucrului la orice birou, adica sa fii dragut cu toata lumea.

Sursa: Gardianul

    A fi un bun manager, inseamna succes obtinut prin planificare si organizare dar si prin dirijare si control

...Click aici pentru detalii!



Tags: afacerijobrecrutareselectieresurse umanecarieresalariifirme


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Sefia la romani. Patru metode pentru a avansa pe scara ierarhica intr-o firma
Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

Articole conexe

6 idei de afaceri pentru cei cu bani putini!

de Www.ideideafaceri.ro
Ideile de afaceri va dau tarcoale in 2012 dar nu aveti un capital solid de investitii? Credeti ca detineti abilitati antreprenoriale, abilitati si...
Management si afaceri
Citeste mai departe

16 idei de afaceri pentru cei cu capital mic sau mediu, in 2012!

de Www.ideideafaceri.ro
Ideile de afaceri care ne permit sa ne aruncam in valtoarea mediului business cu niveluri scazute sau medii de cheltuieli sunt idei potrivite pentru...
Management si afaceri
Citeste mai departe

3 idei de afaceri mici si simple in 2012!

de Www.ideideafaceri.ro
Ideile de afaceri mici si simple sunt unele dintre cele mai cautate oportunitati din care speram sa scoatem profit. Nu ne lasam dusi de nas de tepe...
Management si afaceri
Citeste mai departe

6 afaceri la cheie pentru romanii cu capital mic, in 2012!

de Www.ideideafaceri.ro
Iata 6 afaceri la cheie pentru romanii cu capital mic, in 2012: 1. Confectionarea de decoratiuni si ornamente pentru Craciun - afaceri...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"