Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dreptul la concediu fara plata dupa concediul pentru cresterea copilului



Intrebare: Dupa finalizarea concediului de ingrijire copil pana la 2 ani, un angajat poate solicita inca un an de concediu fara salariu pentru ingrijirea copilului?

Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii , republicat, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Asadar, acordarea drepturilor salariatilor este obligatorie atat daca aceste drepturi izvorasc din dispozitii legale, cat si din prevederile cuprinse in contractele colective de munca incheiate la diferitele niveluri sau in contractele individuale de munca.

Concediul fara plata de un an dupa finalizarea concediului de cresterea copilului pana la doi ani era un drept contractul ce a fost prevazut de Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Astfel, art. 62 alin. (1) din acest contract prevedea ca in afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.

In prezent la nivel national nu mai exista contract colectiv de munca. Prin urmare, angajatul poate beneficia de concediul fara plata de un an dupa finalizarea concediului crestere copil pana la doi ani daca un astfel de drept este prevazut intr-un contract colectiv de munca de nivel celui national aplicabil la nivelul angajatorului.

Tags: concediu fara platacrestere copilcodul muncii republicatcontractul individual de muncacontractul colectiv de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Dreptul la concediu fara plata dupa concediul pentru cresterea copilului
Rating:
Nota: 4.38 din 44 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Demeter Mariana 13-Aug-2018
Prin acordul părÈ›ilor după finalizarea CCC de 2 ani am intrat in CFP 1 an, până în martie 2019. Sunt însărcinată în 7 luni. Pot beneficia de concediu prenatal?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"