Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Accident de munca. Plata drepturilor



Intrebare: Salariatul X cu timp partial de munca de 4 ore detine certificat de concediu medical cod 03 - ACCIDENT DE MUNCA la locul de munca principal ceea ce se plateste din fondul de accidente de munca (nu din fond de sanatate). Pe baza unui dosar alcatuit si depus de catre angajatorul unde are norma intreaga de munca- cum se poate converti codul 03 in codul 01 deoarece urmarile accidentului este o boala? Societatea vrea sa acorde indemnizatie pentru incapacitatea temporara de munca, dar conform legiilor in vigoare.

Raspuns: Plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca se realizeaza in baza certificatului medical emis in conditiile legii, doar de catre angajatorul unde a avut loc accidentul de munca.

Incapacitatea temporara de munca cauzata de accident de munca preupune ca salariatul este inapt sa presteze orice activitate nu numai activitatea corespunzatoare postului ocupat la angajatorul unde a avut loc accidentul de munca.

Astfel, daca salariatul realizeaza un cumul de functii, nu va putea sa presteze activitate in baza niciunuia dintre contractele individuale incheiate si, in consecinta, pe durata incapacitatii de munca nu i se vor plati venituri salariale. Angajatorul unde a avut loc accidentul de munca are obligatia de a-i plati indemnizatia de incapacitate temporara de munca. In cazul celuilalt angajator nu exista temei legal pentru plata indemnizatiei de incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca. La acest angajator, salariatul va fi pontat absent motivat, in baza unei adeverinte medicale care atesta starea de incapacitate temporara de munca.

Conform art. 15 din Ordinul nr. 233/2006 rubrica „Cod indemnizatie” se completeaza pentru codul de diagnostic care a determinat eliberarea certificatului de concediu medical se va inscrie codul corespunzator al indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate (1-15), in cifre si litere, conform specificatiilor de pe verso-ul certificatului de concediu medical.

Astfel, cata vreme cauza care a determinat incapacitatea temporara de munca si, totodata, eliberarea certificatului medical este un accident de munca, codul indemnizatiei este 03.

Tags: accident de muncafond accidente de muncaindemnizatieconcediu medicalasigurari socialecertificat medical


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Accident de munca. Plata drepturilor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"