Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 intrebari sensibile despre somajul tehnic si raspunsurile specialistilor



Intrebarea 1: Caror organisme li se aduce la cunostinta faptul ca am decis intrarea in somaj tehnic (pentru a ni se recunoaste dreptul de a nu plati contributiile sociale ale angajatorului si ale salariatului)?

Raspuns: Prin Ordinul nr. 343/2009 s-au modificat Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001.

Potrivit acestei reglementari, angajatorii care decid sa beneficieze de somaj tehnic vor depune lunar, cu respectarea prevederilor legale, declaratia nominala, in care vor
inregistra asiguratii care se afla in situatia intreruperii temporare a activitatii.

Asadar comunicati in mod normal activitatea lunara a salariatilor, ca si pana acum. In situatia in care nu se intrerupe activitatea intregii firme, depuneti 2 tipuri de declaratii: una pentru angajatii care desfasoara activitate si primesc salariu si una pentru cei care au activitatea intrerupta si primesc indemnizatie.

Declaratiile privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat se vor face numai pe suport electronic. Declaratiile in format electronic se depun odata cu declaratiile nominale pe suport hartie (anexele nr. 1.1 si 1.2 listate la calculator, semnate si stampilate) la casa teritoriala de pensii pe raza careia se afla sediul sau domiciliul angajatorului.


Intrebarea 2: Daca un angajat aflat in somaj tehnic este convocat sa se prezinte pentru a i se inmana decizia de concediere si nu se prezinta, cum se poate actiona? Cum se va sanctiona si cum poate afecta desfacerea CIM? Ce anume constituie dovada ca a fost chemat – daca acest lucru a fost facut telefonic?

Raspuns: Comunicarea deciziei de concediere este obligatorie potrivit art. 74 alin.(1) din Codul muncii care dispune astfel: „Decizia de concediere se comunica salariatului in scris...“ Sanctiunea necomunicarii consta in aceea ca decizia nu produce efecte (art. 75 din Codul muncii).

Comunicarea in scris a deciziei de desfacere a contractului individual de munca nu poate fi inlocuita cu alte probe din care, eventual, s-ar deduce ca persoana in cauza a aflat de existenta deciziei respective.

Prin urmare, nu trebuie sa faceti dovada ca a fost chemat; daca salariatul nu se prezinta sa i se inmaneze decizia si sa semneze de primire, urmeaza sa i-o comunicati prin posta recomandat cu nota de inventar si confirmare de primire.


Intrebarea 3: Pot beneficia de prevederile O.U.G. nr. 28/2009 fara intreruperea activitatii?

Raspuns: Categoric NU. Orice incalcare a dispozitiilor legale implica un risc. Prin suspendarea contractelor de munca, dar neintreruperea activitatii, incalcati atat dispozitiile Codului muncii cat si dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/2009.

Avand in vedere scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale, opinam ca nu este exclus un control nici de la Inspectia muncii (pentru a verifica daca se presteaza sau nu „munca la negru“), nici de la institutiile afectate de plata contributiilor la nivelul salariului minim brut pe economie, care va pot acuza de evaziune fiscala.


Intrebarea 4: In cazul somajului tehnic este nevoie de stagiu de cotizare, adica sa aiba salariatul o anumita vechime, sau ce se intampla daca dupa un concediu fara plata se acorda somaj tehnic? Beneficiem de facilitatile O.U.G. nr. 28/2009?

Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) lit. d) din Codul muncii – Legea nr. 53/2003, intreruperea temporara a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare are loc la initiativa angajatorului.

Angajatorul decide suspendarea contractului de munca pentru unul dintre motivele enumerate mai sus. Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Din cele enuntate nu reiese ca nu ar putea angajatorul sa intrerupa activitatea, chiar daca mai intai a apelat la concediu fara plata. Concediul fara plata nu afecteaza cu nimic somajul tehnic. Masurile de protectie sociala aprobate prin U.U.G. nr. 28/2009, aprobata prin Legea nr. 268/2009, nu sunt conditionate de vechimea in munca.
In concluzie, angajatorul poate oricand, pana la sarsitul anului 2009, sa beneficieze de dispozitiile O.U.G. nr. 28/2009, modificata si aprobata prin Legea nr. 268/2009. Cu atat mai mult cu cat somajul tehnic este perioada asimilata stagiului de cotizare.


Intrebarea 5: As dori sa stiu daca un angajat care are certificat medical pentru incapacitate temporara de munca poate fi trimis in somaj tehnic?

Raspuns: Contractul individual de munca se suspenda pe perioada in care salariatul se afla in incapacitate temporara de munca. Suspendarea contractului dureaza pana la insanatosirea salariatului si redobandirea capacitatii de munca.

De asemenea, intreruperea temporara a activitatii angajatorului (somajul tehnic) constituie, potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, un caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului.

Intrucat contractul individual de munca al salariatului aflat in concediu medical este deja suspendat pentru incapacitate temporara de munca, pana la revenirea salariatului nu puteti sa dispuneti supendarea contractului pentru intreruperea activitatii.

Sursa: LegislatiaMuncii.ro


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

5 intrebari sensibile despre somajul tehnic si raspunsurile specialistilor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Turbatu Rozalia 05-Ian-2010
LEGEA NR.268/2009 privind somajul tehnic din textul de lege reiese ca se aplica numai in anul financiar 2009, Nu specifica ca se poate aplica prevederile acestei legi si in anul de criza mazima 2010.Va rog sa-mi scrieti daca a aparul ceva modificarea la aceasta lege privind aplicarea si in anul 2010 .Va multumesc,
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"