Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Foarte important! Inainte de a concedia un angajat, sunteti obligat sa…



…incercati EVITAREA concedierii, oferindu-i angajatului respectiv un alt loc de munca in cadrul firmei. Mai concret:

Potrivit art. 64 din Codul muncii, in cazul in care concedierea se dispune pentru
motive de inaptitudine fizica si/sau psihica ori pentru necorespundere profesionala, precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept ca urmare a reintegra rii fostului ocupant al postului respectiv, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

Iata in continuare 7 aspecte foarte interesante legate de aplicarea concreta a acestui articol din Codul Muncii:

1) In situatia in care angajatorul nu dispune de asemenea locuri de munca vacante, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale sau, dupa caz, capacitatii de munca constatate de medicul de medicina a muncii, urmand sa ii comunice salariatului solutiile propuse de agentie.

2) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit. In cazul in care salariatul nu isi manifesta expres consimtamantul in acest termen, angajatorul poate dispune concedierea acestuia.

3) Aceasta obligatie prevazuta de art. 64 poate fi considerata ca fiind indeplinita de catre angajator chiar daca rezultatul urmarit nu a fost atins, iar salariatul nu a fost trecut in alta munca. Ceea ce i se pretinde angajatorului este sa faca tot ceea ce ii sta in putinta pentru atingerea rezultatului. Deci instanta va constata neindeplinirea acestei obligatii numai daca salariatul concediat va putea proba ca ar fi existat posibilitatea trecerii intr-o alta munca, dar angajatorul totusi nu a facut-o.

4) Sanctiunea nerespectarii de catre angajator a obligatiei de trecere a salariatului in alta munca este nulitatea concedierii.

5) De remarcat ca salariatul care urmeaza sa fie concediat pentru necorespundere profesionala beneficiaza de dreptul de a fi trecut pe un alt post „compatibil cu pregatirea profesionala“. Aici legiuitorul roman a fost exagerat de exigent cu angajatorul, caruia nu i-a cerut sa treaca salariatul pe un post compatibil cu aptitudinile profesionale (deja dovedite), ci cu pregatirea, desi activitatea sa ar fi putut fi sub nivelul asteptat, in raport cu respectiva pregatire.

6) Unitatea nu are decat obligatia de a-i oferi salariatului alternativa trecerii intr-o alta munca corespunzatoare. Aceasta oferta poate fi acceptata sau refuzata de salariat. Daca salariatul nu o accepta, contractul sau de munca va fi desfacut pentru necorespundere in vechiul post, iar nu in postul oferit si neacceptat. Instantele au decis ca oferta trebuie intotdeauna sa fie expresa, unitatea nu poate sa presupuna doar ca o atare oferta ar fi fost refuzata de salariat.

7) Atata vreme cat salariatul nu a acceptat oferta, contractul nu i se va putea desface disciplinar pentru absente nemotivate de la noul post. Pe de alta parte, daca angajatul ia in primire postul oferit, dar contesta in termen masura luata, angajatorul poate socoti aceasta drept o respingere a ofertei sale.

Pentru mai multe informatii de legislatia muncii click AICI


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Foarte important! Inainte de a concedia un angajat, sunteti obligat sa…
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
anca onau 02-Aug-2010
vreau sa stiu daca se poate muncii in comert vanzatoare, barmana ,ospataradoar cu cativa ani de experienta in domeniu fara diploma de calificare in acest domeniu.multumesc
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"