Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Solutii practice la problemele dvs. din legislatia muncii



Avantajele in natura se includ in venitul brut?

Intrebare:

Avantajele in natura de tipul asigurare de viata, medicala, masina, studii copii, studenti, angajat (MBA, etc.) acordate salariatilor, impozitate ca atare, se include in venitul brut?
Avantajele sunt include in baza de calcul pentru sindicat si pensie alimentara?

Raspuns:

In conformitate Norma Metodologica de aplicare a prevederilor Legii 571/2003, cap. III, Pct. 106: „Venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 55 alin. (1) - (3) din Codul Fiscal de o persoana fizica(....) indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate."

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Rezolvati rapid orice problema de salarizare, deduceri personale, tichete de masa! ...Click aici pentru mai multe detalii!

Rezulta ca, in venitul brut realizat sunt incluse conform art. 55 alin. (1) - (3) Cod Fiscal urmatoarele:
Cu privire la cotizatia platita de membrii organizatiilor sindicale, art. 24 din Legea Sindicatelor nr. 54 din 24 ianuarie 2003 dispune astfel:
„Cotizatia platita de membrii organizatiei sindicale, in cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, este deductibila din baza de calcul a impozitului pe venit."

Din interpretarea celor doua dispozitii legale rezulta ca avantajele prevazute de art. 55 alin. (3) Cod Fiscal sunt incluse in baza de calcul pentru sindicat intrucat cotizatia platita de membrii organizatiei sindicale se calculeaza la venitul brut realizat. In ceea ce priveste pensia alimentara, conform art. 94 din Codul Familiei intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.

Astfel cum se poate constata, legea intelege a se referi, generic, la "mijloacele" debitorului pensiei, fara a defini exact ce se intelege prin aceste mijloace.

In lipsa unei definitii exacte, practica judiciara a statuat ca la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere sunt luate in calcul veniturile nete cu caracter de continuitate, permanent, mai putin cele care n-ar putea fi urmarite in temeiul unei dispozitii exprese a legii. (I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 3317 din 25 aprilie 2005, Decizie 853/1991- Sectia Civila a Tribunalului Bucuresti, Decizie nr.1732/1998 - Sectia Civila a Curtii de Apel Cluj).

Prin urmare, ar rezulta ca avantajele enumerate de dvs vor fi luate in calcul la stabilirea pensiei de intretienere numai daca au caracter permanent si numai daca legea nu le exclude de la urmarire.

Pentru evitarea acestor nelamuriri ar trebui ca instantele de judecata sa acorde pensia de intretinere in suma fixa si nu in cota procentuala pentru a nu pune societatea in cadrul caruia lucreaza debitorul de a nu putea face executarea dat fiind faptul ca suma nu este lamurita.


Tags: avantajele in naturavenit brutasigurarepensie alimentaralegislatia muncii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Solutii practice la problemele dvs. din legislatia muncii
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."