Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se acorda deducere personala unei persoane aflate in CCC?



Se acorda deducere personala unei persoane aflate in CCC?

Intrebare:

Pentru o persoana aflata in suspendare pentru crestere copil cu data de 01.06.2008, in luna iulie se acorda o prima bruta din fondul de salarii in valoare de 800 lei. Persoana ocupa un post de functionar public prin ordin de numire si intrebarea este daca pentru venitul realizat in iulie (reprezentat de prima) se acorda deducere personala la calculul impozitului.
Situatia suspendarii implica sa nu se mai calculeze deducerea?

Raspuns:

Potrivit art. 12 din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. Beneficiarii acestei indemnizatii pot primi diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati profesionale.

Consilier Codul Muncii va ofera solutii
pentru toate problemele dvs.
de legislatia muncii!
...Click aici pentru mai multe detalii!

Rezulta ca o persoana aflata in concediu pentru cresterea copilului nu poate realiza venituri profesionale supuse impozitului pe venit dar pot primi diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca.

In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, pentru aceste sume nu se acorda deducere personala.

Astfel, conform art. 56 din Codul Fiscal "Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza."

Veniturile din salarii sunt definite la art. 55 din acelasi cod astfel:
" Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca."

Concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani reprezinta, potrivit art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, un caz de suspendare a raportului de serviciu la initiativa functionarului public.

Suspendarea raportului de serviciu are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre functionarul public si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Prin urmare, persoana in cauza avand raportul de serviciu suspendat numai realizeaza venituri din salarii fapt pentru care nu i se mai acorda deducere personala pentru prima acordata in luna iulie.


Tags: legea mamelorfond de salariiprimadeducerecalcul impozitcodul fiscalplata indemnizatiei pentru cresterea copiluluisalarii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Se acorda deducere personala unei persoane aflate in CCC?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

3ComentariiAdauga comentariul tau

1
gianina 14-Mar-2010
Ce inseamna:
"Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati profesionale." ?

Sa inteleg ca patronul poate sa-mi dea niste bani lunar daca vrea sa ma ajute financiar? si asta fara sa-mi pierd indemnizatia?
2
buzea vasilichia 26-Oct-2009
Sunt pensionata pe caz de boala cu gradul 3 cu drept de munca si primesc o pensie din care mi s-a caculat impozit pe venit. Doresc sa stiu daca am dreptul la deducere personala deoarece am o fiica de 21 de ani studenta .Va multumesc
3
serban liliana flavia 04-Sep-2009
imi lipsesc 10 zile ptr a face 12 luni pe carte de munca ptr a putea beneficia de indemnizatie de crestere a copilului
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."