Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marfuri cumparate de angajati, cu plata esalonat. Cum recuperam banii?



Intrebare: In cardul unei Societati Comerciale angajatii pot achizitiona marfuri din magazinul propriu, cu plata esalonata in urmatorele luni. Un salariat inceteaza raporturile de munca la cerere, la data de 01.07.2011 si are un debit catre societate reprezantand contravaloarea unor confectii in cuantum de 2.000 lei. Salariul net al acestuia este de 1000 lei. Cum recupereaza societatea debitul acestui salariat si in ce termen?



Raspuns: In temeiul principiului imbogatirii fara justa cauza, orice persoana care a primit un bun care nu ii este datorat are obligatia de a-l restitui.

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Acest principiu de drept este preluat si in cadrul raporturilor juridice de munca, art. 256 alin. (2) teza I din Codul muncii , republicat, stabilind ca in situatia in care salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor.

Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire, sunt invoiala partilor si actiunea in justitie.

Potrivit dispozitiilor art. 169 alin. (1) din Codul muncii , republicat, nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
Alin. (2) din acelasi articol stabileste ca retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Prin urmare, chiar daca salariatul s-ar obliga printr-un inscris la plata sumei datorate angajatorului, acest inscris nu are valoare de titlu executoriu pentru ca in baza acestuia sa fie retinuta suma de bani datorata din salariul cuvenit angajatului. Daca salariatul nu este de acord sa repare de buna voie prejudiciul, este necesara hotararea judecatoreasca. Ca atare, prejudiciul poate fi acoperit de buna voie de catre salariat, prin achitarea sumei la casieria unitatii, dar nu poate fi recuperat prin retineri din salariu in absenta unei hotarari judecatoresti.

In speta, salariatul poate acoperi de buna voie debitul de 2.000 de lei prin plata acestuia catre angajator. In situatia in care salariatul refuza sa il despagubeasca pe angajator, singura cale pe care o are angajatorul pagubit este aceea a recuperarii prejudiciului pe calea actiunii in justitie.


Tags: plata esalonatraporturi juridicecodul munciihotarare judecatoreascatitlu executoriujustitie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Marfuri cumparate de angajati, cu plata esalonat. Cum recuperam banii?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Pentru cei care obtin venituri din activitati independente: Declararea contributiilor sociale

de Www.fiscalitatea.ro
In continuare, va prezentam care sunt conditiile care se aplica in 2012 in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Informatii utile privind registrul-jurnal de incasari si plati

de Www.contabilul.ro
Va oferim astazi mai multe informatii esentiale in ce priveste gestionarea registrului-jurnal de incasari si plati, incepand prin a va reaminti ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Drepturile si obligatiile unui expert contabil intr-un caz penal

de Www.contabilul.ro
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila intr-un caz penal are urmatoarele drepturi: - Sa ia cunostinta de materialul...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atestarea experientei profesionale pentru un PFA

Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."