Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Persoana impozabila in scopuri de TVA



Problema:

O societate persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, are perioada fiscala trimestrul. In trimestrul III va efectua o achizitie intracomunitara. Dupa efectuarea achizitiei intracomunitare va deveni persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA avand perioada fiscala luna?
 
Solutie oferita in iunie 2009:

Incepand cu data de 1 mai 2009, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 a fost modificat si completat art. 1561 din Codul fiscal cu doua alineate noi, care stabilesc modificarea perioadei fiscale de la trimestru la luna, in cazul persoanelor impozabile care depuneau decontul de TVA trimestrial si care vor efectua dupa 1 mai 2009 o achizitie intracomunitara taxabila in Romania.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Studii de caz TVA: Cum sa rezolvi rapid, legal si cu investitii minime orice situatie de criza TVA! Click aici!


 
Incepand cu data de 1 mai 2009, daca o persoana impozabila efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
 
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui singur decont de TVA;
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
 
In vederea modificarii perioadei fiscale de la timestru la luna, persoana impozabila trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica, fara a avea posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioada fiscala.

Prin urmare, persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca si perioada fiscala si au realizat achizitii intracomunitare de bunuri anterior acestei date (de exemplu in luna aprilie a.c.), nu isi modifica perioada fiscala.

Noile prevederi se aplica numai persoanelor impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca si perioada fiscala si care realizeaza achizitii intracomunitare de bunuri a caror exigibilitate intervine dupa data de 1 mai 2009.
 
Dupa efecuarea unei achizitii intracomunitare a carei exigibilitate intervine ulterior datei de 1 mai 2009, persoanele care au depus deconturi de TVA trimestrial, vor depune deconturi lunare si nu mai au posibilitatea sa depuna deconturi trimestriale, chiar daca nu vor depasi in cursul unui an fiscal cifra de afaceri de 100.000 de euro.
 
Pentru achizitiile intracomunitare efectuate pana la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, nu se schimba perioada fiscala, decat daca mai are loc o achizitie intracomunitara ulterioara acestei date.
 
Daca pana la 1 iulie 2009, persoana impozabila din exemplul nostru a depus decont de TVA trimestrial si efectueaza in trimestrul III o achizitie intracomunitara de bunuri a carei exigibilitate intervine in prima luna a trimestrului III 2009, in luna iulie 2009, va depune decont de TVA lunar incepand cu aceasta prima luna a trimestrului, respectiv luna iulie, pentru care decontul se depune pana pe 25 august 2009, urmand ca ulterior sa depuna numai deconturi lunare de TVA.
 
Daca prima achizitie intracomunitara efectuata dupa data de 1 mai 2009 va fi in luna august 2009, va depune un decont de TVA cumulat pe 2 luni, iulie si august, pana pe data de 25 septembrie, urmand ca ulterior sa depuna numai deconturi lunare de TVA.
 
Daca prima achizitie intracomunitara efectuata dupa data de 1 mai 2009 va fi realizata in ultima luna a trimestrului, respectiv luna septembrie 2009, pana pe data de 25 octombrie 2009 va depune un decont cumulat pe 3 luni, iulie, august si septembrie, urmand ca ulterior sa depuna numai deconturi lunare de TVA.

Pentru mai multe detalii apasa aici



Tags: studiu de cazTVAachizitii intracomunitare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Studiu de caz: Persoana impozabila in scopuri de TVA
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Pentru cei care obtin venituri din activitati independente: Declararea contributiilor sociale

de Www.fiscalitatea.ro
In continuare, va prezentam care sunt conditiile care se aplica in 2012 in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Informatii utile privind registrul-jurnal de incasari si plati

de Www.contabilul.ro
Va oferim astazi mai multe informatii esentiale in ce priveste gestionarea registrului-jurnal de incasari si plati, incepand prin a va reaminti ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Drepturile si obligatiile unui expert contabil intr-un caz penal

de Www.contabilul.ro
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila intr-un caz penal are urmatoarele drepturi: - Sa ia cunostinta de materialul...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atestarea experientei profesionale pentru un PFA

Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"