Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statul roman pierde 21 milioane de euro pe zi 04/05/2009



Vazuta nu ca un stat, ci ca o afacere,in momentul de fata, tara noastra este unul dintre cele mai proaste business-uri posibile. In timp ce statul a avut venituri de 97,44 mil de euro pe zi, im primele trei luni ale acestui an cheltuielile zilnice medii au ajuns pana ala 118,8 milioane de euro, mai exact o pierdere de 21,4 milioane de euro in fiecare zi, conform datelor privind executia bugetara ale Finantelor. In felul acesta, statul cheltuieste cu 24% mai mult decat incaseaza.

Pentru a putea face platile, statul apeleaza, cum fac si firmele care are nevoie de bani, la bancheri, cu mentiunea ca Finantele se imprumuta de la banci cam de doua ori mai ieftin decat mediul privat. Mai mult decat atat, ca urmare a acordului de finantare din Romania, Comisia Europeana si FMI, statul va primi un credit de cinci miliarde de euro de la Comisie, tocmai pentru a putea acoperi deficitul bugetar de anul acesta, impus de FMI la maximum 4,6% din PIB.

Statul se imprumuta cu 52,3 mil. de euro pe zi

In primele patru luni ale acestui an Finantele au imprumutat de la banci aproape 6,3 miliarde de euro prin emisiuni de titluri de stat, adica a imprumutat, in medie, circa 52,3 de milioane de euro pe zi. Statul roman este, de altfel, de departe, cel mai important client al bancilor. In primele trei luni ale acestui an creditul neguvernamental a explodat de la un sold de 17,268 miliarde de lei (circa 4 miliarde de euro) la 29,3 miliarde de lei (6,81 miliarde euro), in crestere cu 70% fata de decembrie, si de 189% fata de martie 2008, conform datelor BNR.

Chiar daca imprumuta statul la dobanzi mult mai mici decat in cazul mediului privat, 10%-11% fata de 18%-22%, bancherii sunt dornici sa imprumute un client cu o bonitate maxima. „Statul se imprumuta acum grevand impozitele pe care ni le va cere pe viitor. Chiar daca dobanzile sunt mai mici decat in cazul creditului neguvernamental, bancile imprumuta statul roman pentru ca are un grad de risc foarte scazut”, ne-a declarat Bogdan Balthazar, consultant financiar.

In timp ce statul se imprumuta din ce in ce mai mult pentru a finanta deficitul de 5,2% de anul trecut dar si cel de pe anul in curs, mediul privat a spus „nu” creditarii. In timp ce soldul imprumutului de stat a crescut cu aproape patru miliarde de euro din decembrie pana in martie, cel al mediul privat s-a apreciat cu putin peste un miliard de euro. Asta inseamna ca in timp ce Finantele au luat de la banci peste 55 de milioane de euro zilnic, in medie, mediului de afaceri si populatia, in total, nu au atins o medie zilnica decat de 11,6 milioane de euro. Conform executiei bugetare pe primele trei luni, cele mai mari cheltuieli ale statului in primul trimestru au fost cele legate de asistenta sociala, 15,05 miliarde de lei (3,5 mld. euro), respectiv 2,8% din PIB si cele cu salariile bugetarilor, de 12,6 miliarde de lei (2,93 mld. euro), adica 2,4% din PIB.



Tags: pierderestatmilioaneeuroeconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Statul roman pierde 21 milioane de euro pe zi 04/05/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."