Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Criza! Se anunta falimente in masa si in jur de un milion de someri in 2009 29/10/2008



Dupa ce o lunga perioada de timp multi dintre angajatorii romani s-au plans de o lipsa a angajatilor calificati , dar si a muncitorilor necalificati, iata ca actuala criza financiara mondiala a inceput sa schimbe acest peisaj.

Potrivit unor estimari facute pe baza informatiilor culese din diferite sectoare economice, anul viitor somajul va atinge cote alarmante, ajungand la un nivel dublu fata de anul trecut, adica in jur de 10%, reusind sa depaseasca in total un milion de persoane. Conform informatiilor oferite de Institutul de Statistica (INS), in al doilea trimestru din acest an, rata somajului a ajuns la 5,6%.

In momentul de fata, un somer primeste un ajutor de cel putin 405 lei, aceasta suma crescand in functie de perioada cat a contribuit la fondul de somaj.

Romanii vor fi obligati sa cheltuiasca din ce in ce mai putin, asta din cazua scaderii nivelului de trai si a stoparii creditarii. O reducere a bugetului alocat cumparaturilor inseamna ca firmele vor trebuie sa produca mult mai putin, vor trebui sa opreasca extinderile si vor fi obligate sa disponibilizeze oameni pentru a micsora costurile. Mai mult decat atat, unele companii risca sa devina falimentare datorita scumpirii creditelor si a scaderii sau chiar anularii comenzilor.

Neliniste si ingrijorare in companii

„Nu exista sector care sa fie ferit de efectele crizei financiare“, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Zonele in care dezordinea financiara a inceput sa-si faca simtita prezenta sunt imobiliarele, constructiile, industria auto si intermedierile financiare.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

O buna parte din societatile care ofera servicii financiare au inceput de ceva timp sa-si inchida filialele locale, dupa dezastrul suferit de bursa, iar multe dintre agentiile imobiliare isi restrang activitatea din cauza lipsei tranzactiilor. O scumpire a creditarii ii va determina pe brokerii de credite si pe o buna parte din angajatii bancilor sa-si caute alte locuri de munca. Productia de textile va scadea cu pana la 17% anul acesta in comparatie cu anul trecut, si mai mult ca sigur se va ajunge la disponibilizari, afirma Maria Grapini, sefa patronatului FEPAIUS. Datorita scaderii consumului, magazinele si supermarket-urile vor vinde mai putin si nu se vor mai extinde.

Se intoarce forta de munca din afara

Din bilantul premierului Calin Popescu Tariceanu reiese un plus de 300.000 de someri pentru anul viitor numai de la companii, la acestia adaugandu-se si o parte din romanii care lucreaza in strainatate. Angajatii care au ramas fara un loc de munca in urma micsorarii ritmului de constructie vor incerca sa se reprofileze, iar cei care nu vor reusi sa se descurce vor fi nevoiti sa revina in tara.

Specialistii apreciaza ca, in prima faza, vor reveni in tara in jur de 10% dintre romanii plecati sa munceasca pe alte meleaguri. Destul de mult vor scadea insa sumele pe care acestia le trimiteau in tara. „Nu avem statistici clare, dar ne putem orienta dupa ce s-a intamplat cu mexicanii care lucrau in Statele Unite. Cifrele arata ca suma pe care acestia au livrat-o familiilor din Mexic a scazut cu 80% in perioada crizei. Putem estima astfel ca, in cazul romanilor, remitentele se vor reduce cu pana la 50%“, e de parere Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA) Romania. Din spusele acestuia reiese ca acest lucru va incepe sa se vada incepand cu lunile viitoare.

Piata de recrutare va fi si ea zguduita din temelii. Din ce in ce mai putini angajati noi si salarii mai mici – firmele de profil au deja cu 15% mai putine oferte de munca decat in aceeasi perioada a anului trecut si este abia inceputul.

Exista companii care au hotarat sa isi retraga anunturile de anagajari pe care le-au adresat initial. „Este vorba despre firmele de consultanta care aveau nevoie de oameni pe anumite proiecte. In conditiile in care partenerii lor au decis sa amane realizarea acestor proiecte, locurile de munca au fost anulate“, explica Vivien Untaru, general manager al Von Consulting.

In perioada ce urmeaza, anagajatorii vor incerca sa economiseasca banii alocati in fondul pentru salarii. „Accentul va cadea tot mai mult pe partea variabila a pachetului salarial, calculata in functie de performanta individuala, reducandu- se ponderea salariului fix. Mai exact, vor castiga mai mult acei angajati care vor fi mai eficienti si mai productivi“, e de parere Elizei Nechifor, coordinator marketing si comunicare la Manpower.

Ultimele evolutii ale pietei internationale i-au pus in garda si pe viitorii angajati. Acestia sunt din ce in ce mai precauti in a decide sa-si schimbe jobul, spre a pleca la o alta companie, mai ales daca aceasta are sediul central in Statele Unite.

Reprezentantii firmelor de recrutare spun ca noii candidati sunt mai interesati de amanunte precum cifra de afaceri sau portofoliul de clienti, intrebari mai putin uzuale cu cateva luni in urma.


Tags: criza financiaracriza financiara mondialafalimentsomeriajutor de somaj


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Criza! Se anunta falimente in masa si in jur de un milion de someri in 2009 29/10/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."