Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele 4 criterii de baza ale unui sistem de salarizare corect



Atat pentru angajator, cat si pentru angajati este important sa existe o baza rationala si obiectiva pentru deciziile care afecteaza recompensarea angajatilor, adica un sistem de salarizare ale carui politici si proceduri sa fie cunoscute si acceptate in firma.



Un sistem de salarizare corect si eficient trebuie sa atinga urmatoarele obiective:

sa reflecte responsabilitatile ce revin fiecarui post;
sa recompenseze performantele angajatilor;
sa ofere salarii competitive cu cele de pe piata pentru a atrage, motiva si retine personalul in organizatie;
sa asigure utilizarea eficienta a resurselor financiare ale firmei.

Pe scurt, obiectivele salarizarii se refera la eficienta si echitatea cu care sunt platiti angajatii.

Totul despre SALARIZARE !

Criterii obligatorii, salariu minim,
niveluri de studii, vechime in munca…
Click aici pentru
Salarizare de la A la Z .


Criteriile de salarizare decurg din principiul diferentierii salariilor in functie de importanta muncii. Iata care sunt cele mai utilizate criterii care stau la baza unui sistem corect de salarizare:

1. Criteriul performantei obtinute.
Conform acestui criteriu, salariile se diferentiaza in functie de rezultatele obtinute in munca. Acest criteriu asigura echitatea individuala a sistemului de salarizare, in sensul ca salariile sunt diferentiate in functie de performanta individuala a fiecarui angajat.

O exemplificare a aplicarii acestui criteriu este acordarea bonusurilor echipei de vanzari – in functie de valoarea produselor vandute. Cu cat valoarea produselor (performanta obtinuta) este mai mare, cu atat bonusurile acordate sunt mai mari.

2. Criteriul pietei muncii.
Salarizarea diferitelor categorii profesionale sau categorii de posturi tine seama de nivelurile de salarizare practicate pentru respectivele categorii pe piata muncii.
Acest criteriu asigura echitatea externa a sistemului de salarizare (salarizarea unei categorii profesionale tine cont de salariile colegilor din alte organizatii).

Piata muncii poate impune, prin reflectarea raportului dintre cerere si oferta, anumite tendinte in salarizarea personalului. De exemplu, daca numarul de ingineri existenti pe piata muncii este mai mic decat cererea, atunci este foarte posibil ca salariile acestora sa creasca comparativ cu cele ale unor categorii profesionale apropiate.

3. Criteriul puterii economice a firmei.
Fata de organizatiile cu o putere economica mai mica, organizatiile mai puternice ofera niveluri de salarizare mai mari pentru aceeasi categorie profesionala.
Acest criteriu "contrabalanseaza" criteriul pietei muncii, in sensul ca anumite companii nu pot, data fiind puterea lor economica, sa ofere salarii comparabile cu nivelurile practicate pe piata muncii. Din acest motiv, respectivele organizatii devin mai putin atractive.

4. Criteriul vechimii.
Indiferent daca este vorba de vechime in munca sau vechime in organizatie, acesta este un criteriu de salarizare folosit inca pe scara larga in companiile din Romania.

Pentru ca politicile de remunerare sunt politici ale costurilor, un sistem eficient de salarizare trebuie sa asigure o administrare si un control judicios al costurilor cu personalul.
Dar, in acelasi timp, principiile si criteriile de salarizare trebuie stabilite astfel incat sa asigure coerenta in aplicarea sistemului de salarizare. Enuntarea lor fara respectarea ulterioara duce la neincrederea salariatilor fata de sistemul de salarizare stabilit.


Tags: salarizaresalariu


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cele 4 criterii de baza ale unui sistem de salarizare corect
Rating:
Nota: 4.75 din 10 voturi

Articole conexe

Decizie de detasare. Model

Va prezentam mai jos un exemplu de model pentru decizia de detasare. Angajator...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Clauza de confidentialitate. Model de act aditional la CIM

Angajator ......................................... Adresa ............................................. Inregistrata la Registrul Comertului din...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Obiectivele de performanta. Modalitatea de stabilire (video)

de Www.consiliertv.ro
Atributiile nu se schimba, ci doar indicatorii de performanta care trebuie sa fie concomitent valabili, care este maniera pe care ati sugera-o sa o...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Atribuirea numerelor de identificare a CIM (video)

de Www.consiliertv.ro
Contractele individuale de munca. Dosarul personal al salariatului Fiecarui contract sau act aditional la contract i se aloca un numar unic de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."