Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Poate fi concediat un salariat apt conditionat?



Un salariat a obtinut la vizita medicala de la medicina muncii o fisa de aptitudine cu calificativ "APT CONDITIONAT" si recomandarea “schimbarea locului de munca, pozitie statica, loc ferit de pericole”.
Tinand ca firma nu are alte locuri de munca vacante care sa indeplineasca aceste conditii, vom afla care este procedura de demitere ce trebuie aplicata si daca aceasta persoana poate sa beneficieze de somaj.


Raspunsul consultantului:

Concluziile examenului medical consemnate in fisa de aptitudini pot fi: apt, apt conditionat, inapt temporar, inapt.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Potrivit dispozitiilor art. 61 lit. c) din Codul muncii, republicat, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

Legiuitorul nu specifica cine sunt organele competente de expertiza medicala.

Inaptitudinea prevazuta la art. 61 lit. c) din Codul muncii, republicat, presupune ca salariatul nu mai este apt sa presteze activitatea corespunzatoare postului ocupat, dar poate fi apt pentru prestarea altor activitati corespunzatoare unui alt post.

Art. 64 alin. (1) din Codul muncii republicat stabileste ca in cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

Angajatorul poate dispune concedierea salariatului in cazul in care acesta nu isi manifesta consimtamantul in termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului cu privire la noul loc de munca oferit, precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca.

Instantele de judecata nu au o practica unitara in aprecierea organelor competente de expertiza medicala. Unele instante apreciaza ca avizul de inapt a medicului de medicina muncii nu reprezinta decizie a organelor competente de expertiza medicala (in acest sens vezi Decizia Civila nr. 1178/R/2009 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 1896/R/2009 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale – www.jurisprudenta.org/), alte instante, dimpotriva apreciaza ca medicii de medicina muncii sunt organele competente de expertiza medicala (vezi Decizia civila nr. 124/R/2009 a Curtii de Apel Cluj, Sectia civila, de munca si asigurari sociale, pentru minori si familie - www.jurisprudenta.org/).

In concluzie, nu exista o practica unitara a instantelor de judecata in aprecierea organelor competente de expertiza medicala pe a caror decizie se poate intemeia concedierea salariatului in temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii, republicat.

In ceea ce priveste aptitudinea conditionata a salariatului de a presta activitatea, art. 10 din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca in conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt conditionat". Asadar, in momentul in care pe fisa de aptitudini medicul de medicina muncii a specificat ”apt conditionat”, inseamna ca aceasta persoana este apta de munca, insa numai cu respectarea recomandarii prevazute de medic.

In Anexa 5 din HG 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, este prevazut modelul fisei de aptitudini, in care, in dreptul avizului medical dat de catre medicul de medicina muncii pentru fiecare dintre cele patru posibilitati (apt, apt conditionat, inapt temporar, inapt) se vor arata si recomandarile medicului pentru fiecare dintre concluziile examenului medical. Prin urmare, in cazul unui salariat declarat apt conditionat in urma controlului efectuat de catre medicul de medicina muncii, angajatorul va urma recomandarile medicului.

Fata de aceste aspecte, apreciem ca angajatorul nu poate dispune concedierea in temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii, republicat, a salariatului in privinta caruia in urma examenului medical s-a decis de catre medicul de medicina muncii aptitudinea conditionata in munca, ci va urma recomandarile medicului de medicina muncii.

In temeiul dispozitiilor art. 5 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii 76/2002 salariatii concediati in temeiul art. 61 lit. c) si d) din Codul muncii beneficiaza de indemnizatie de somaj.

Tags: ProceduriHG 355/2007medicina munciiapt conditionatcodul muncii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Poate fi concediat un salariat apt conditionat?
Rating:
Nota: 4.05 din 19 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

2ComentariiAdauga comentariul tau

1
Ene Aurelia 21-Ian-2024
Dacă eu sunt apt condiționat pot beneficia de ajutor de somaj???
2
VICTORIA PETROESC 14-Ian-2020
As dori sa fac o corectie cu privire la recomandarile medicale ale medicului de medicina muncii in cazul unui lucrator apt conditionat . Monitorizarea starii de sanatate si supravegherea sanatatii lucratorilor o face medicul de medicina muncii, cu care are unitatea contract, deci el va verifica daca lucratorul respecta recomandarile medicale. Medicul de medicina muncii va informa angajatorul ce activități nu poate sa faca lucratorul apt conditionat, iar numai in acest caz angajatorul va trebui sa ia masuri. Este absurd sa cerem monitorizarea sanatatatii lucrătorilor, angajatorului care are contract cu un medic angajat pentru aceasta. Recomandarile sunt pentru lucrator, iar medicul va informa angajatorul daca acesta nu le respecta.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"