Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mentiuni obligatorii pe Decizia de incetare CIM sau Demisie



Este obligatoriu ca pe Decizia de incetare a CIM cu acordul partilor sau prin demisie sa fie mentionata perioada si tribunalul la care salariatul poate contesta decizia, avand in vedere faptul ca initiativa incetarii CIM este a salariatului si nu a angajatorului?

Raspuns: Cu privire la incetarea CIM prin acordul partilor facem umatoarele precizari: daca la baza incetarii relatiei de munca sta vointa comuna a partilor pentru incetarea raportului de munca la o anumita data convenita de acestea temeiul incetarii CIM il reprezinta art. 55 lit. b) din Codul muncii , republicat, act juridic ce presupune existenta acordului de vointa, situatie in care devin aplicabile principiile teoriei generale a obligatiilor in materia incheierii contractelor in sistemul oferta/acceptare.

Oferta este o propunere pe care o persoana o face unei alte persoane de a incheie un contract in anumite conditii. Fiind o parte a manifestarii de vointa, oferta trebuie sa indeplineasca toate conditiile generale de valabilitate ale consimtamantului si doua conditii speciale, respectiv sa fie ferma si neechivoca, adica sa exprime vointa neindoielnica de a incheia contract/act prin simpla acceptare si sa fie precisa si complete, adica sa cuprinda toate elementele necesare pentru realizarea acordului de vointe, in special natura si obiectul contractului/actului.

Ca orice consimtamant dat in scopul de a produce efecte juridice, acceptarea trebuie sa indeplineasca toate conditiile de validitate prevazute de lege pentru vointa juridica in general. Referitor la conditiile de valabilitate a acceptarii aceasta trebuie sa fie pura si simpla, adica in concordanta cu oferta, fara rezerve sau propuneri de modificare, sa fie neindoielnica si sa nu fie tardiva, adica sa intervina in afara termenului de valabilitate a ofertei sau dupa revocarea acesteia.

Aplicand aceste dezvoltari teoretice la speta prezentata, consider ca se poate ridica intrebarea daca in speta s-a produs acordul de vointa al partilor raportului juridic de munca pentru incetarea CIM conform art. 55 lit. b) din Codul muncii , republicat, cu alte cuvinte, daca a existat o oferta de incetare a CIM din partea salariatului care sa se fi intalnit cu acceptarea angajatorului, lipsa de consimtamant atragand nulitatea deciziei emise de angajator in temeiul art. 55 lit. b) din Codul muncii , republicat, angajatul putand solicita instantei constatarea nulitatii deciziei emise de angajator si obligarea acestuia de a emite o decizie in concordanta cu realitatea.

In concluzie, incetarea prin acordul partilor reprezinta atat vointa salariatului cat si consimtamantul angajatorului situatie in care nu consideram utila precizarea perioadei si a tribunalului unde poate fi contestata decizia angajatorului.

Cu privire la demisie, art. 81 din Codul muncii , republicat, reglementeaza demisia, stabilind si trei temeiuri de drept diferite pentru incetarea CIM prin demisie, respectiv art. 81 alin. (1) – demisia cu efectuarea preavizului, art. 81 alin. (7) – demisia cu renuntarea din partea angajatorului (total sau partial) la termenul de preaviz si art. 81 alin. (8) – demisia fara preaviz cand angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM.

Angajatorul, luand la cunostinta de demisia salariatului va emite decizia de incetare a CIM calculand data incetarii raportului de munca in functie de cele trei posibilitati de incetare prin demisie, respectiv:

- cu efectuarea preavizului,
- cu renuntarea din partea angajatorului (total sau partial) la termenul de preaviz,
- fara preaviz.

Asadar, chiar daca demisia reprezinta incetarea CIM ca urmare a vointei unilaterale salariatului, avand in vedere ca incetarea CIM se produce la momente diferite in functie de cele trei posibilitati anterior amintite, este necesara emiterea deciziei care va evidentia atat temeiul de drept al incetarii CIM, cat si data de incetare a CIM in functie de cele trei situatii. Astfel, data incetarii raportului de munca va fi, dupa caz:

- dupa implinirea termenului de preaviz,
- la data renuntarii din partea angajatorului (total sau partial) la termenul de preaviz,
- la data inregistrarii demisiei.

Prin urmare, chiar daca demisia reprezinta vointa unilaterala a salariatului consideram utila desi nu obligatorie precizarea tribunalului si a perioadei in care salariatul poate contesta decizia angajatorului.

Tags: Codul munciiart. 55 Codul munciidemisie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Mentiuni obligatorii pe Decizia de incetare CIM sau Demisie
Rating:
Nota: 4.76 din 21 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."