Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Partaj - detinerea unei societati in timpul concubinajului



Intrebare: Am o societate (srl) unde sunt asociat unic si care a fost infiintata in noiembrie 2007, divortat fiind, dar in concubinaj... Societatea are cod CAEN 6492 si detine lucruri mobile specifice desfasurarii activitatii, un autoturism si inventar in bani (imprumuturi catre diversi)

La partajul dintre mine si sotie, dupa divort, intra la masa partajabila si aceasta societate? Daca da, cum se imparte? Devenim asociati jumatate-jumatate sau ni se va creea obligatia de a vinde sau lichida societatea in vederea impartirii bunurilor?

Raspuns: Este o situatie similara celei despre care am mai vorbit, numai ca atunci era vorba despre apartamentul in care locuiti, daca nu ma insel.

De data aceasta, fiind vorba despre bunuri mobile, necesare desfasurarii activitatii firmei, ele apartin firmei nu dumneavoastra. Ca urmare, sotia nu divorteaza de firma ci de dvs. si deci nu poate sa partajeze bunurile firmei. Insa asa cum v-am spus si atunci cand am mai vorbit de faptul ca dumneaei daca vrea, poate arata si dovedi instantei ca, la dobandirea acelor bunuri ale firmei (utilaje, masina...) dvs. v-ati adus aportul, prin sume de bani dati sau imprumutati firmei.

Nu mi-ati spus daca acele bunuri au fost dobandite prin aportul dvs. sau numai din profitul firmei. Daca poate dovedi ca in timp ce erati in concubinaj, dvs. ati contribuit din veniturile familiei pentru firma, poate cere o suma de bani ca si contributie adusa la dobandirea acelor bunuri. Este destul de greu si complicat sa dovedeasca, dar nu este imposibil.

Bunurile sunt, pana la proba contrara bunuri proprii ale firmei si deci nu intra la masa partajabila, insa, veniturile pe care dvs. le obtineti de pe urma firmelor, sunt considerate venituri asimilate celor din munca si ca urmare sunt bunuri comune. Nu se pune problema de a deveni asociati ai firmei si nici de a o vinde pentru a imparti bunurile. S-ar putea pune problema de a exista o impartire a acestor bunuri numai daca le-ati achizitionat dvs. cu bani din veniturile familiei.

Tags: partajdetinerea unei societaticoncubinajinventar in baniimpartirea bunurilordesfasurarea activiatatii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Partaj - detinerea unei societati in timpul concubinajului
Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"